Euro a atins joi cotaţia de 4.65333 lei pe piaţa interbancară, un nou record, pe fondul accentuării tensiunilor sociale, a anunţului privind revizuirea în creştere a inflaţiei şi a datelor privind avansul deficitului comercial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este cel mai mare nivel înregistrat până în prezent pe piaţa interbancară. Recordul anterior, 4,64732 lei, stabilit joi, l-a depăşit pe cel din iulie 2012, când euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piaţa interbancară.

Leul s-a depreciat accelerat pe piaţa interbancară, inclusiv în faţa monedelor din regiune, începând cu a doua parte a zilei de marţi, pe fondul protestelor împotriva măsurilor de modificare a Codului fiscal, măsuri criticate aspru atât de sindicate, cât şi de patronate.

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna octombrie la 2,63%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condiţiile în care carburanţii s-a scumpit cu 3,47% în octombrie faţă de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deficitul comercial al României a fost în august de 1,19 miliarde euro, în creştere cu 29,5% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când a fost 786,8 milioane euro.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,6390 lei/euro, cel mai mare nivel din august 2012 până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...