Măsurile de modificare a Codului fiscal sunt benefice atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeni, în condiţiile în care vor duce la scăderea contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25%, scăderea numărului de contribuţii aflate în sarcina angajatorului de la nouă la trei şi la reducerea birocraţiei, angajatorul va răspunde penal în cazul în care va reţine contribuţiile sociale din salariul brut şi nu le va plăti către stat, iar multinaţionalele vor trebui să plătească taxe şi impozite în România la fel ca în celelalte ţări, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat. Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este ”o inflamare excesivă” a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului ”au inflamat nişte multinaţionale”.

Ministrul a ţinut să transmită un mesaj companiilor multinaţionale care activează în România, avertizând că acestea vor trebui să-şi plătească taxele la fel ca în alte ţări.

”Le spun companiilor multinaţionale, care încearcă să evite plata impozitelor şi taxelor, că vor trebui să respecte Romania şi să plăteasca aceste impozite şi taxe la fel ca în celelalte ţări”, a afirmat Mişa.

Mişa a subliniat că aceste măsuri sunt benefice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii.

”Aceste măsuri sunt beneficie şi pentru cetăţeni şi pentru companii. (...) Se realizează o scădere o scădere a contribuţiilor sociale de la 39,25% în prezent la 37,25% începând din 2018”, a afirmat Mişa.

El a subliniat că vor scăderea numărului contribuţiilor sociale aflate în sarcina angajatorului, de la nouă la trei în 2018. Mişa a spus că vor creşte contribuţiile pentru Pilonul I de pensii, în cazul unui salariu mediu, de la 706 lei la 849 lei. În plus, impunerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri, în cazul companiilor cu afaceri anuale de sub un milion de euro, va reduce birocraţia.

”Trecerea de la un impozit de 16% din venit la 1% din cifra de afaceri va simplifica mult partea contabilă, de aceea am extins măsura pentru companiile cu afaceri anuale mai mici de un milion de euro”, a afirmat Mişa.

Ministrul a avertizat totodată că va fi introdusă o nouă prevedere prin care angajatorul va răspunde penal în cazul în care va reţine contribuţiile sociale din salariul brut şi nu le va plăti către stat.

Calculele arată că salariul mediu brut trebuie crescut cu 19,9 % pentru a păstra neschimbată valoarea salariului net, a anunţat miercuri firma de consultanţă şi audit Deloitte România.

”Simulările arată că se impune o creştere de 19,9 % a valorii brute a salariului - dacă luăm ca referinţă salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei – pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat”, a declarat Radu Derscariu, director Deloitte România, în cadrul comunicatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.