Peste 6.000 de persoane - angajaţi din industria auto - protestează, marţi, la Mioveni, faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. La protest sunt aşteptate 10.000 de persoane, dintre care 5.000 sunt angajaţi ai Dacia, potrivit liderilor sindicali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunea de protest a început înainte de 12.30 pe platoul din faţa Casei de cultură a sindicatelor din Mioveni, iar manifestanţii au pornit în marş pe străzile oraşului. Traficul a fost oprit. 

Pentru acţiunea de marţi, activitatea fabricii Dacia a fost oprită, potrivit sindicaliştilor existând posibilitatea unei astfel de măsuri, în cazuri excepţionale. 

La miting sunt aşteptate 10.000 de persoane, iar forţele de ordine fac apel la derularea paşnică a manifestării. 

Sindicaliştii protestează faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi faţă de de întârzierile în cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti, dar cer şi un contract colectiv la nivel de ramură industrială, potrivit liderului Sindicatului Autoturisme Dacia, Nicolae Pavelescu. 

El a precizat că protestul efectiv va dura o oră şi jumătate, dar durata totală a acestuia se va întinde la trei ore, iar producţia va fi afectată cel mai probabil doar în ziua respectivă, urmând ca decalajul să fie recuperat până la finalul lunii.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose, aflaţi, joi, în vizită în judeţul Hunedoara, au susţinut din nou că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, "este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea".

Dragnea a spus că "niciun om de afaceri normal la cap şi de bună-credinţă nu îşi va permite să se folosească de această modificare pentru a scădea salariul angajatului", în timp ce premierul a criticat şi ironizat sindicatele, susţinând că sunt de neînţeles şi că "au ajuns la o logică strâmbă plecând de la premisa că "închidem ţara şi n-o să mai muncească nici albinele".

Luni ar fi urmat să fie o şedinţă de extraordinară consacrată adoptării măsurilor fiscale, după ce aceasta a fost amânată vineri. La Asociaţia Muncipiilor premierul a spus că miercuri este şedinţa de Guvern, însă a exclus discutarea transferului contribuţiilor către angajaţi. Ulterior, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, însă, că a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose şi cu liderul PSD Liviu Dragnea, iar ordonanţa de urgenţă privind noile măsuri fiscale va intra miercuri în şedinţa de Guvern.

”Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut Mişa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.