Preţurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în Bucureşti au scăzut cu 1,1%, în al treilea trimestru din 2017 faţă de trimestrul anterior, în contextul în care preţurile cresc în restul ţării, arată datele publicate marţi de portalul Imobiliare.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La nivel naţional, în al treilea trimestru din 2017, preţurile medii solicitate pentru toate locuinţele scoase la vânzare la nivel naţional s-au menţinut, per ansamblu, la un nivel relativ constant faţă de cele trei luni anterioare, relevă datele.

”De menţionat este însă că această stagnare se datorează în mod exclusiv tendinţei de ieftinire consemnate de apartamentele din Bucureşti, întrucât cele din restul ţării s-au apreciat, per ansamblu, cu 3,5%, iar casele s-au scumpit atât în Capitală (cu 3,7%), cât şi în ţară (cu 3,9%)”, se arată în comunicat.

Astfel, în majoritatea marilor oraşe ale ţării, preţurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare au continuat, pe parcursul celui de-al treilea trimestru, să recupereze din scăderea consemnată în perioada de criză.

Excepţia de la regulă o reprezintă Bucureştiul, unde pe acest segment de piaţă ”a avut loc un declin de 1,1%, până la o medie de 1.230 de euro pe metru pătrat util. De notat este că cel mai mare oraş al ţării a recuperat până acum cel mai puţin din declinul provocat de recesiune, nivelul de acum al preţurilor fiind cu 39% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2008”.

Tendinţa de diminuare a pretenţiilor vânzătorilor de apartamente din Capitală poate fi pusă atât pe seama epuizării fondurilor Prima Casă, cât şi pe seama creşterii dobânzilor la credite – factori care afectează puterea de cumpărare şi, implicit, volumul cererii solvabile, în opinia lui Dorel Niţă, Head of Data & Research în cadrul Imobiliare.ro.

Nivelul actual al preţurilor cerute pentru case şi apartamente este cu 9,7% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut şi, respectiv, cu circa un sfert mai mare decât cel din urmă cu doi ani; pretenţiile vânzătorilor sunt, astfel, cu 38% mai mici acum decât în urmă cu nouă ani (al treilea trimestru din 2008), dar aproximativ egale cu media anului 2010, conform raportului citat.

La polul opus faţă de Capitală se află Cluj-Napoca, unde pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni. Valoarea actuală, de 1.410 euro pe metru pătrat util, este cu 16,6% mai mare decât cea din perioada similară a anului trecut 2016. ”De remarcat este că în oraşul de pe Someş locuinţele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reuşind astfel să recupereze aproape integral scăderea suferită în perioada de recesiune. Astfel, preţurile solicitate în prezent de vânzători sunt cu 46,9% mai ridicate decât în T3 2014 şi cu doar 1,7% mai mici faţă de T3 2008”, se arată în comunicat.

În Timişoara, apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, până la 1.110 euro pe metru pătrat util – valoare cu 9,5% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut. Faţă de trimestrul al treilea din 2014, locuinţele din oraş sunt cu 30,6% mai scumpe, chiar dacă acestea rămân cu 11,5% mai ieftine decât în al treilea trimestru din 2008, potrivit Imobiliare.ro.

În Constanţa, vânzătorii şi-au majorat pretenţiile cu 2,3% trimestrul trecut, până la 1.050 de euro pe metru pătrat util, creşterea anuală fiind de 10,7%. ”În ultimii trei ani, apartamentele din oraş s-au scumpit cu 24,3%, însă sunt, momentan, cu 31,5% mai ieftine decât în perioada similară din 2008”, se arată în comunicat.

Datele din raport indică intrarea Craiovei în rândul oraşelor cu preţuri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat. ”După ce a reuşit să depăşească Braşovul şi Iaşiul în trimestrul al doilea al anului, în cel de-al treilea, capitala Olteniei a sărit acest prag psihologic. Astfel, aşteptările vânzătorilor din oraş se situează în prezent la 1.020 de euro pe metru pătrat, după un avans de 4,2% în perioada iulie-septembrie”, se arată în raport.

În Braşov, aşteptările proprietarilor au crescut cu 2,3% în ultimul trimestru şi cu 6,9% în ultimele 12 luni, până la 970 de euro pe metru pătrat util. ”În ultimii trei ani, apartamentele din oraş s-au apreciat cu 20,8%, însă se situează cu 32,1% sub nivelul valabil în trimestrul al treilea din 2008”, se arată în comunicat.

În Iaşi, apartamentele s-au scumpit cu 2,2% în al treilea trimestru al anului, valoarea actuală, de 940 de euro pe metru pătrat util, fiind cu 8,5% mai mare decât în urmă cu un an. ”Din 2014 încoace, locuinţele din oraş s-au apreciat cu 20,2%, dar sunt, totodată, cu 25,1% mai ieftine decât în urmă cu nouă ani”, se arată în raport.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.