Reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România se întâlnesc, la această oră, cu premierul Mihai Tudose, nemulţumiţi de măsurile fiscale anunţate de Guvern. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce lucruri bune pentru administraţiile locale, ci, dimpotrivă, "ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea reprezentanţilor Asociaţiei Municipiilor din România cu premierul Tudose are loc la Palatul Victoria, de la ora 10.00.

Principala măsură contestată de primari este cea privind reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, la finalul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România că dacă aceste măsuri fiscale vor fi implementate, vor exista bani mai puţini la buget pentru investiţii, fiind "o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile".

"Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că pentru toate primăriile de municipii, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră. Dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile", a declarat Firea.

Ea a afirmat că a solicitat o îmbunătăţire a acestui proiect şi a primit un răspuns pozitiv din partea premierului, care ar fi spus că doreşte să îmbunătăţească acest proiect.

"Am făcut şi noi calcule, au făcut şi celelalte municipii şi cifrele sunt cam în acea zonă şi va fi un deficit mare de buget. Acest argument al excedentului bugetar că erau bani destul de mulţi care nu se mai foloseau la finalul anului de către primării - există cauze importante şi ele nu se referă la slabul management administrativ", mai spunea Gabriela Firea.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat, luni seară, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, le-a spus primarilor că în aceste zile se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie discutate în detaliu cu autorităţile locale şi că speră ca ei săi îi convingă pe guvernanţi că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine.

"Vă spun, cât de poate de direct, că administraţia publică are nevoie de o schimbare consistentă de paradigmă, bazată pe o viziune pe termen lung, care să nu mai sufere întreruperi determinate de, recunoaştem, cam frecventa schimbare a guvernanţilor. Dintre urgenţe, descentralizarea este, după părerea mea, de departe una dintre priorităţile momentului. Acest proces a devenit de-a lungul timpului, un subiect îndelung dezbătut şi menţionat, însă el nu a fost pus în practică din cauza, probabil, a superficialităţii cu care a fost tratat. Iar zilele acestea trăim iarăşi unul dintre acele momente când se încearcă schimbarea întregii baze a Codului Fiscal fără ca aceste lucruri să fie, în detaliu discutate, de exemplu, cu dumneavoastră. Sper să reuşiţi să convingeţi guvernanţii că lucrurile pot fi rezolvate şi mai bine", le-a spus preşedintele reprezentanţilor administraţiei locale prezenţi la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.

Tot luni, preşedintele Klaus Iohannis a spus că este total inoportun ca data de implementare a acestor măsuri fiscale să fie 1 ianuarie 2018 şi că "minim, minimorum" s-ar impune o amânare semnificativă şi un studiu foarte bine fundamentat. El a afirmat că nu a mai avut discuţii cu premierul Mihai Tudose, dar că faptul că toată lumea este împotriva acestor modificări fiscale ar trebui să dea de gândit oricui.

Şedinţa extraordinară a Guvernului pentru adoptarea noilor prevederi fiscale, programată iniţial vineri şi amânată pentru luni, nu a mai avut loc ieri. Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, însă, că a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose şi cu liderul PSD Liviu Dragnea, iar ordonanţa de urgenţă privind noile măsuri fiscale va intra miercuri în şedinţa de Guvern.

”Se poate aplica Legea salarizării fără niciun fel de probleme. În momentul în care a fost gândit transferul contribuţiilor ca măsură în programul de guvernare a fost luat în calcul tot ansamblul măsurilor fiscale şi nu va fi niciun efect negativ asupra legii salarizării”, a susţinut Mişa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.