Procurorul special Robert Mueller a respins eforturile lui Paul Manafort de a evita arestul la domiciliu, argumentând că este necesar ca fostul director de campanie al preşedintelui Donald Trump să ofere detalii suplimentare financiate despre acuzaţiile din spatele cauţiunii de 12 milioane de dolari pe care a propus să o plătească, relatează Reuters

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui memorandum, Mueller şi procurorii săi îndeamnă tribunalul să accepte un acord cu privire la plata unei cauţiuni doar dacă Manafort face lumină deplin asupra finanţelor sale în instanţă.

Procurorii au subliniat că avocaţii lui Manafort nu au justitifcat valoarea uneia dintre proprietăţile acestuia şi mai multe poliţe de asigurare de viaţă pe care Manafort vrea să le depună cauţiune.

Manafort, care a condus anul trecut, timp de mai multe luni, campania prezidenţială a lui Trump, şi asociatul său Richard Gates au pledat nevinovat săptămâna trecută faţă de 12 capete de acuzare formulate împotriva lor de un mare juriu.

Ei sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea spălării de bani, conspiraţie împotriva Statelor Unite şi neînregistrarea ca agenţi străini în favoarea fostului Guvern ucrainean prorus.

Cei doi se află în prezent în arest la domiciliu, iar procurorii au subliniat că există pericolul ca ei să fugă.

Aceste acuzaţii au fost formulate în cadrul anchetei lui Mueller cu privire la presupuse eforturi ale Rusiei de a influenţa alegerile din 2016 în favoarea lui Trump şi la o eventuală complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia, acuzaţii pe care Moscova şi preşedintele republican le resping.

Manafort a propus sâmbătă justiţiei să-i limiteze călătoriile în schimbul unei cauţiuni constând într- o asigurare de viaţă în valoare de 4,5 milioane de dolari şi bunuri  imobile în valoare de opt milioane de dolari, inclusiv o proprietate pe Fifth Avenue, la New York, identificată de unele publicaţii drept un apartament în Trump Tower.

Însă procurorii au anunţat că au nevoie de o evaluare independentă a proprietăţii de pe Fifth Avenue, având în vedere că estimarea acestuia a valoarii de piaţă a proprietăţii pare să fie supraestimată faţă de evaluări independente.

Procurorii afirmă de asemenea că au nevoie de timp să discute cu compania de asgurări a lui Manafort despre poliţele sale. Ei notează că acesta va pierde o poliţă în valoare de 2,6 milioane de dolari, în cazul în care este găsit vinovat, ridicând astfel noi întrebări despre valoarea lor într-o eventuală înţelegere cu privire la o cauţiune.

Mueller anunţă, citat în acest document, că echipa sa discută cu apărarea lui Manafort în vederea încheierii unei înşelegeri referitoare la o cauţiune, dar subliniază că Manafort nu a furnizat suficiente detalii despre finanţele sale.

”Aceste discuţii pot fi cel mai bine caracterizate ca fiind în curs, iar Guvernul nu este pregătit să accepte o schimbare a condiţiilor actuale de eliberare, cel puţin până când Manafort furnizează o cintablitate completă a averii sale nete şi a valorii activelor pe care propune să le angajeze”, afirmă Mueller citat în memorandum.

Judecătoarea districtuală Amy Berman Jackson a stabilit joi că condiţiile iniţiale ale cauţiunii rămân valabile şi a stabilit luni o audiere în vederea examinării acuzaţiilor.

TRUMP SPUNE CĂ L-A DAT AFARĂ PE MANAFORT DIN CAUZA UNOR ”POTENŢIALE CONFLICTE”

Preşedintele american Donald Trump a declarat într-un interviu că l-a dat afară, în vara lui 2016, pe directorul său de campanie Paul Manafort pentru a evita ”potenţiale conflicte” cu ”anumite naţiuni”, scrie AFP.

În afară de inculparea în ancheta federală lui Robert Mueller cu privire la amestecul rus în campania prezidenţială şi o eventuale complicitate cu ruşii, trei comisii parlamentare anchetează aceste suspiciuni.

”Cred că am descoperit ceva” despre mosul în care Paul Manafort "ar fi putut să fie implicat cu toţi... cu anumite naţiuni şi nu ştiu exact nici măcar despre ce este vorba în particular”, a declarat el într-un interviu pentru emisiunea "Full Measure" difuzat duminică.

”Dar a ajuns la un punct în care am simţit că ar fi mai bine pentru Paul” să plece, ”pentru că nu voiam să avem numeroase conflicte potenţiale” de interes, a continuat Trump, insistând asupra faptului că ”Paul nu a fost acolo foarte mult timp”.

Paul Manafort a intrat în campania magnatului republican în domeniul imobiliar la sfârşitul lui martie 2014 şi a demisionat în august, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora era vizat de o anchetă după ce ar fi primit milioane de dolari de la fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

El desfăşura activităţi de consiliere a unor oligarhi miliardari cu legături cu Moscova.

În acest interviu, Trump a mai declarat că nu intenţionează să-l dea afară pe Mueller.

”Sper ca el să trateze totul în mod echitabil, iar dacă o va face eu am să fiu foarte bucuros, pentru că, atunci când se vorbeşte despre nevinovăţie, eu nu sunt implicat cu adevărat în vreo formă de complicitate cu Rusia”, a declarat preşedintele american.

”Credeţi-mă, este ultimul lucru în care pot să mă gândesc că aş fi implicat”, a subliniat Trump.

El a precizat că nu este la curent cu un eventual plan al lui Mueller de a-l interoga.

”În ceea ce mă priveşte, nu mi s-a spus că facem obiectul vreunei anchete, nu sunt vizat de o anchetă”, a insistat Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.