Partidul Democrat de afla de facto la mâna lui Hillary Clinton înainte ca ea să obţină învestirea la preşedinţie în 2016, a povestit fosta preşedintă interimară a formaţiunii, confirmând astfel acuzaţii formulate de Bernie Sanders şi care-i dau apă la moară lui Donald Trump, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piatra a fost aruncată în iaz de către Donna Brazile, preşedinta interimară a Comitetului Democrat Naţional (DNC) în perioada iulie 2016-februarie 2017, într-o carte care urmează să apară săptămâna viitoare în Statele Unite.

Ea povesteşte în această carte că partidul şi echipa de campanie a lui Hillary Clinton au semnat un acord, în august 2015, pentru ca tabăra lui Clinton să ajute la aducerea pe linia de plutire a formaţiunii, foarte îndatorată - această parte era cunoscută public.

În schimb, echipa lui Clinton dispunea de drept de veto cu privire la postul de director de comunicare al partidului şi de alte lucruri - ceea ce nu se ştia.

”În schimbul strângerii de bani şi unor investiţii în DNC, Hillary controla finanţele şi strategia partidului şi toţi banii strânşi”, scrie Donna Brazile, potrivit unor fragmente din carte publicate joi de Politico.

”DNC era de asemenea obligat să consulte echipa de campanie cu privire la restul personalului, buget, donaţii, munca de analiză şi mailings”.

Ea spune că a înţeles acest aranjament - secret - abia în iulie 2016, la câteva zile după ce a înlocuit-o în post pe Debbie Wasserman Schultz.

Şefa DNC tocmai fusese ”demisionată”, în plină Convenţie de învestire, după publicarea de către WikiLeaks a unor mesaje piratate care dezvăluiau ostilitatea unor conducători faţă de Bernie Sanders, rivalul lui Clinton.

Acest lucru explică, scrie Donna Brazile, de ce ea nu putea să scrie un comunicat fără undă verde de la "Brooklyn", cartierul general de campanie al lui Clinton.

Acordul ”nu era ilegal, dar nu arăta cu siguranţă etic”, mai spune ea.

REFORMĂ PÂNĂ ÎN 2020

De-a lungul alegerilor primare din 2016, Bernie Sanders - un senator independent legat de grupul democrat - a acuzat partidul că nu este arbitrul neutru care se presupunea că este, contestând de exemplu calendarul dezabterilor.

Ironia face ca Donna Brazile, o consultantă democrată care intervenea în calitate de comentatoare la CNN, a fost dată afară din postul de televiziune în octombrie 2016, după ce a furnizat echipei întrebări care urmau să fie puse într-o dezbatere în cadrul alegerilor primare pe CNN.

Darea ei afară a fost dezvăluită de WikiLeaks prin e-mailurile piratate.

Donald Trump a acuzat-o adesea pe ”Hillary necinstita” că i-a furat învestirea lui ”Bernie nebunul”. El a postat pe această temă o serie de mesaje pe Twitter vineri dimineaţa.

Chiar înainte să urce în elicopter şi să plece într-un turneu în Asia, el a îndemnat FBI-ul să deschidă o anchetă cu privire la ceea ce consideră drept adevăratul scandal al momentului - şi nu eventuala coliziune dintre echipa sa de campanie şi Rusia.

”Ea a cumpărat DNC şi i-a furat alegerea lui Bernie”, scrie el. ”La asta trebuie să se uite” lumea.

Apoi, din avionul prezidenţial, a scris alte două mesaje. ”Susţinătorii lui Bernie Sanders au toţi dreptul să fie furioşi”. ”Au am simţit mereu că l-aş fi înfruntat şi bătut pe Bernie Sanders şi nu pe H necinstita, fără trişări, aveam dreptate”

Partidele Democrat şi Republican, în Statele Unitem sunt controlate de candidatul învingător în alegerile primare petimpul campaniei, în vederea unei mai bune coordonări, iar apoi de către preşedinte, în cazul în care candidatul este ales.

Prin aceste dezvăluiri este dificil ca democraţii să conteste ”trucarea” primarelor.

Senatoarea Elizabeth Warren, care se află în termeni buni cu ambele tabere, nu a putut decât să răspundă ”da” pe această temă la CNN.

Hillary Clinton nu a reacţionat vineri faţă de aceste acuzaţii.

Partidul Democrat şi-a lansat reforma.

Numărul ”superdelegaţilor” - mai mari din partid care dispun de un drept de vot automat în alegerile primare - ar urma, teoretic, să fie redus pe viitor, la cerearea lui Bernie Sanders.

Noul şef al DNC, Tom Perez, trebuie să concretizeze aceste angajamente şi să dovedească tuturor viitorilor pretendenţi că alegerile primare prezidenţiale din 2020 vor fi neutre şi transparente.

”Noi vom stabili calendarul dezbaterilor foarte dinainte, înainte să ştim cine este candidatul”, a promis el la CNBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.