Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri, la Teheran, cu liderii Republicii islamice, cu care a discutat despre Siria, acordul nuclear iranian şi consolidarea cooperării economice între Rusia şi Iran, două ţări ostracizate de Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rusia este o ţară prietenă (...) şi partenerul strategic al Iranului”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rohani, după ce s-a întâlnit cu omolgul său rus.

Rohani a îndemnat, citat într-un comunicat al preşedinţiei iraniene, la ”o consolidare a cooperării bilaterale” între Moscova şi Teheran. În Siria, ”cooperarea Iranului şi Rusiei a avut un mare efect în lupta împotriva terorismului”, a adăugat el.

Potrivit lui Rohani, Putin a dat asigurări de susţinerea în faţa ameninţărilor americane de a denunţa acordul în domeniul nuclar încheiat în 2015.

După întâlnire, Putin a fost primit de liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, după care s-a întâlnit cu preşedintele iranian şi omologul lor azer Ilham Aliev, în cadrul unui summit tripartit între state riverane la Marea Caspică.

În marja vizitei, gigantul rus în domeniul hidrocarburilor Rosneft (semipublic) a anunţat că a semnat cu societatea publică petrolieră iraniană Nioc o ”foaie de drum” în vederea implementării unor proiecte comune în domeniul producţiei de petrol şi gaze naturale în Iran.

Directorul general al Rosneft Igor Secin a declarat, citat de agenţia rusă Interfax, că este vorba despre o ”întreagă serie” de zăcăminte care vor fi exploatate împreună cu parteneri iranieni într-o ”investiţie totală” care poate ajunge ”până la 30 de miliarde de dolari”, potrivit agenţiei.

Mult timp anatagoniste, Rusia şi Iranul şi-au îmbunătăţit relaţiile odată cu sfârşitul Războiului Rece. De câţiva ani,Teheranul şi Moscova s-au apropiat în mod clar, în favoarea unor interese geopolitice comune.

Pe când Iranul era vizat de sancţiuni, Rusia a acceptat, la mijlocul deceniului '90, să reia contractul de construire a centralei nucleare de la Bushehr (sud), abandonat de Germania.

Centrala a intrat în serviciu în 2011, iar o ceremonie oficială a lansat marţi o nouă fază a lucrărilor de extindere realizate de agenţia nucleară rusă Rosatom, care a construit încă două reactoare nucleare.

”ADVERSARII AMERICII”

Rusia şi Iranul sunt principalele susţinătoare străine ale Damascului împotriva diverselor grupări rebele şi patronează, împreună cu Turcia - aflată în tabăra adversă  - negocieri care se concentrează asupra aspectelor militare, umanitare şi tehnice în vederea încheierii Războiului din Siria.

Potrivit agenţiei Irna, generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armetei ruse, l-a precedat pe Putin la Teheran şi a discutat miercuri dimineaţa cu omologul său iranian, generalul Mohammad Bagheri, despre ”Siria (...) şi lupta împotriva terorismului”.

Ultima vizită a lui Putin la Teheran, în noiembrie 2015, a fost ocazia afişării unei înţelegeri perfecte în problema siriană.

Preşedintele rus a sosit la Teheran la o zi după ce Trezoreria americană a anunţat noi directive care pun în aplicare o lege promulgată în august de preşedintele Donald Trump şi care instituie sancţionarea Rusiei şi Iranului, două ţări pe care acest text legislativ le cataloghează ”adversari ai Americii”.

Rusia, care vinde arme Iranului spre marea nemulţumire a Washingtonului, denunţă cu regularitate - la fel la Teheranul - ”unilateralismul” Statelor Unite şi recurgerea de către americani la arma sancţiunilor economice cu scopul de a-şi avansa obiectivele de politică străină.

Moscova a denunţat dur recentele declaraţii ale lui Donald Trump prin care acesta a ameninţat să îşi va scoate ţara din acordul în dosarul nuclear iranian, încheiat între Iran şi Grupul Celor Şase (Germania, China, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Statle Unite).

Summitul tripartit dintre Rusia, Azerbaidjan şi Iran este al doilea de acest fel, după cel de la Baku în 2016.

Cei trei preşedinţi au discutat despre un proiect de construire a unei liniii feroviare de 172 de kilometri între Rasht (în Iran) şi Astana (Azerbaidjan), proiecte de exploatare comună a unor zăcăminte de petrol şi gaze naturale la Marea Caspică şi cooperarea culturală şi umanitară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.