Camelia Slivneanu, director executiv al Asociaţiei Agenţilor de Muncă Temporară, a vorbit la Conferinţa "Provocările HR-ului în era "gig economy", organizată de News.ro, despre ce-şi doresc tinerii de la un loc de muncă, fiind de părere că în acest moment contractul de muncă pe perioadă nedeterminată nu mai oferă nicio garanţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un studiu spunea că în 2020 vom avea un coleg de birou cu inteligenţă artificială, aşa stau lucrurile, evoluţia fiind extrem de rapidă. Vom vorbi despre "gig economy", un domeniu extrem de controversat, de viitor. Lucrurile sunt foarte disputate, chiar şi în Statele Unite de unde a pornit acest model, încă sunt dezbateri şi vom vedea cum acţionăm în acest sistem", a spus Irina Manolescu, managing partner Lee Hecht Harrison România

Ea a spus că oamenii tind să aibă mai multe locuri de muncă, angajamente care pot fi în acest sistem de contractori individuali, iar companiile lucrează cu acest gen de contractori.

"Până nu demult, singurii care se ghidau după aceste angajamente erau muzicienii, ei lucrau în acest sistem. În momentul de faţă sunt mult mai mulţi contractori individuali, aşa se numesc, care lucrează pentru diverse companii. Foarte mulţi dintre millennials aleg acest sistem de lucru. Ce ar trebui să facă această nouă economie şi cum ar trebui să lucreze ea pentru a fi acceptată, recunoscută? Oamenii tind să aibă mai multe locuri de muncă, angajamente care pot fi în acest sistem de contractori individuali. De asemenea, companiile lucrează cu acest gen de contractori. Este un fenomen mondial", a afirmat Manolescu. 

Gig economy, un sistem nou de lucru, face parte dintr-o schimbare a paradigmei. 

"Un angajat independent, chiar cu aceeaşi pregătire, nu este la fel valorizat, atât personal cât şi din punct de vedere al colegilor de lucru, la acelaşi nivel cu cei permanenţi, aceasta fiind o problemă extrem de sensibilă pe care o adresez resurselor umane. În multe ţări elementele cheie ale relaţiei reţelei de protecţie socială sunt legate de angajarea cu normă întreagă. Un contractor individual nu are aceeaşi susţinere din partea companiei. De exemplu, la o companie de taximetrie se punea problema că toate costurile aferente cu concediile medicale, cu taxele pentru maşină, pentru asigurările pentru pasageri revin contractorului individual, nu companiei", a fost exemplul dat de Irina Manolescu. 

Protecţia socială este principala problemă în mediul economic, a spus, la rândul său, Camelia Slivneanu, director executiv la Asociaţia Română a Agenţiilor de Muncă Temporară. 

"Munca temporară permite să ai angajaţi pe acelaşţi proiect din multe zone ale lumii, nu mai discutăm de a avea aceeaşi cultură, de a avea acces la aceeaşi legislaţie. Trebuie să recunoaştem faptul că tinerii preferă să acceseze locurile de muncă pe platforme de talente, pe platforme unde au posiblitatea să-şi dezvolte acele abilităţi pe care şi le doresc din perspectiva evoluţiei profesionale şi se gândesc la partea socială. Aici intervenim noi, cei din HR şi să-i educăm să se îndrepte către acea zonă care să-i ajute să contribuie la sistemul de asigurare, ne ajută companiile de asigurări la aceasta, şi apoi ne îndreptăm spre legiuitori", a explicat directorul. 

Ea a afirmat că trebuie "să renunţăm la sistemul care ne leagă de anii de început ai boom-ului economic". 

"La momentul acesta, contractul de muncă pe perioadă nedeterminată nu-ţi mai oferă nicio garanţie, nu-ţi mai oferă acea percepţie că ieşi la pensie din acel loc. Din păcate, la noi în ţară, această impunere legislativă ca toate celelalte drepturi, nu numai de asigurări sociale, sunt strâns legate de acest contract pe perioadă nederminată. Să-i ajutăm pe tineri să nu mai exagereze, îmi dau seama că mulţi tineri vin de acasă cu ideea că munca pe perioadă nedeterminată le asigură acces la sănătate, pensie, împrumut, tot ce percepe un părinte că şi-ar dori pentru copilul lui. Trebuie deci, să-i ajutăm pe tineri să înţeleagă că accesul la aceste drepturi le pot face şi individual", a mai spus Camelia Slivneanu. 

Conferinţa „PROVOCĂRILE HR-ULUI ÎN ERA “GIG ECONOMY”. Strategii şi soluţii pentru managerii de HR” organizată de News.ro reuneşte specialişti în resurse umane, care discută despre principalele trenduri în HR în 2017, provocările pe care le aduce era “GIG ECONOMY” managerilor din domeniu şi cum transformă tehnologia piaţa muncii şi procesele tradiţionale de HR.

Conferinţa PROVOCĂRILE HR-ULUI ÎN ERA “GIG ECONOMY vine cu un concept complex, evenimentul îmbinând paneluri, sesiuni de keynote şi un workshop susţinut de Michael Armstrong, unul dintre cei mai influenţi specialişti în HR din Marea Britanie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.