Preşedintele destituit al Cataloniei Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferintă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că a venit în Belgia pentru a acţiona ”în libertate şi siguranţă” şi nu ca să ceară azil, adăugând că se află în capitala belgiană pentru că este capitala Europei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Puigdemont îndeamnă la o ”încetinire”a independeţei catalane în vederea evitării unor tulburări şi spune că s-ar întoarce ”imediat” în Spania dacă i s-ar garanta un proces echitabil - VIDEO

Puigdemont a anunţat că, împreună cu echipa sa, va ”continua să munceasă în pofida limitelor impuse”.

El a spus în faţa presei că va candida în alegerile regionale anticipate convocate la 21 decembrie ”cu toată puterea” şi că naţionaliştii catalani se vor prezenta la urne.

Spania vrea ca ”noi să ne abandonăm proiectul politic, dar nu va reuşi”, a apreciat el.

Puigdemont a îndemnat la evitarea violenţei şi a apreciat că dialogul este prioritatea în prima sa declaraţie oficială pe teritoriul belgian.

El a spus de ce a părăsit Spania şi a venit în Belgia, însă nu a spus imediat ce va face la Bruxelles în această conferinţă de presă.

Presa a scris că Puigdemont ar urma să ceară azil în Belgia.

El a intrat în Clubul de Presă, situat în apropiere de sediile UE, trecând pe lângă protestatari care purtau steaguri spaniole şi o pancartă cu mesajul ”statul de drept”.

Puigdemont a sosit la Bruxeles luni, ziua în care Procuratura Generală a anunţat că va cere ca liderii demişi din cauză că au declarat independenţa Cataloniei faţă de Spania să fie acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.