Preşedintele Donald Trump încearcă să deturneze atenţia pe terenul politic, în faţa iminenţei unor acţiuni judiciare publice, denunţând din nou o ”vânătoare de vrăjitoare” şi acuzând-o pe fosta sa adversară Hillary Clinton de complicitate şi altele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit CNN, o primă inculpare a fost aprobată de un mare juriu federal, vineri, iar reţinerea a cel puţin unui suspect ar putea să aibă loc luni. Alte instituţii media au confirmat această informaţie.

Echipa procurorului special în ancheta cu privire la Rusia Robert Mueller ar putea să oficializeze luni, potrivit mai multor publicaţii, lansarea urmăririi împotriva uneia sau mai multor persoane, marcând o nouă etapă în ancheta cu privire presupuse ingerinţe ruse în campania prezidenţială americană.

Investigaţiile echipei lui Mueller se desfăşoară în secret, iar nimic nu a scăpat în presă cu privire la numele principalilor suspecţi sau nivelul relaţiei lor cu Donald Trump. Capetele de acuzaţie rămân şi ele învăluite în mister.

”Ar fi o mare diferenţă, dacă inculparea ar viza o tranzacţie financiară veche de 15 ani sau conversaţii cu Rusia de acum 15 zile”, a avertizat alesul republican Trey Gowdy la Fox News.

”Dacă există o inculpare, ea va viza un peştişor mic”, a dat asigurări Ari Fleischer, un fost purtător de cuvânt al Casei Albe în timpul preşedinţiei lui George W. Bush: "Un nou nume care pariez că nu va avea nicio legătură cu Trump”.

Robert Mueller, numit pe 17 mai de numărul doi de la Departamentul Justiţiei, are ca misiune să ancheteze cu privire la existenţa unei eventuale complicităţi între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump, însă el are totodată putere să urmărească orice pistă care are legătură cu investigaţiile sale.

”ESTE DOAR ÎNCEPUTUL”

Fostul director al campaniei candidatului, Paul Manafort, ar fi vizat din cauza unor activităţi nedeclarate ca lobbyst şi consultant pe lângă fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Efemerul consilier pe teme de securitate naţională Michael Flynn ar putea, de asemenea, să se afle în vizorul anchetatorilor, din cauza activităţilor sale de lobby în favoarea Turciei. El s-a întâlnit, de asemenea, cu oficiali ruşi în 2016.

Preşedintele republican a respins, într-o serie de mesaje postate duminică pe Twitter, cea mai mică ”complicitate” cu Rusia în timpul campaniei.

”Toate aceste poveşti «ruse» exact când republicanii atacă o bază a reformei istorice a impozitelor. Este o coincidenţă? NU!”, a scrie el.

Trump însuşi nu pare vizat, imediat, de anchetă. A dat asigurări în acest sens, duminică, guvernatorul republican al statului New Jersey Chris Christie, un aliat.

”Preşedintele nu face obiectul unei anchete”. ”Nimeni nu i-a spus că face”, a declarat el, adăugând că avocaţii suspecţilor se află în general în contact cu procurorii înaintea unei inculpări.

”Orice-ar fi, este doar începutul”, a apreciat, la CNN, senatorul independent Angus King, care susţine grupul democrat. Robert Mueller, a spus el, este ”un pro” care ”va urmări faptele oriunde l-ar duce ele”.

TIR ASUPRA LUI CLINTON

Mueller, şeful FBI din 2001 până în 2013, nu s-a exprimat niciodată în mod public.

El a fost numit după destituirea directorului FBI James Comey, să preia ancheta care era, până atunci, condusă de poliţia federală, cu scopul de d-i garanta independenţa.

Aceste investigaţii sunt distincte de alte trei anchete principale desfăşurate de trei comisii ale Congresului.

În faţa iminenţei acuzaţiilor, conservatorii îşi strâng rândurile.

Încurajaţi de locatarul Casei Albe, ei i-au contraatacat pe democraţi şi pe Hillary Clinton, acuzată că a lăsat să treacă de ea vânzarea unor mine americane de uraniu grupului public rus Rosatom, în 2010, în schimbul unor donaţii către Fundaţia Clinton. Ea era la acea vreme secretar de Stat.

Dezvăluirea potrivit căreia tabăra Clinton şi Partidul Democrat au finanţat o anchetă privată vizându-l pe Donald Trump, compilată într-un ”dosar” fierbinte publicat în ianuarie de Buzzfeed, face de asemenea să curgă multe valuri de cerneală în tabăra conservatoare.

Republicani au îndemnat inclusiv la demisia lui Robert Mueller, acuzat că este prea apropiat de James Comey.

Alţi republicani se lamentează pe tema acestor polemici.

”Am face mai bine să ne scandalizăm din cauza faptului că ruşii s-au amestecat în alegerile noastre”, a îndemnat senatorul Rob Portman la CBS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.