Concentraţiile de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă au atins un record în 2016, a anunţat Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetătorii susţin că o combinaţie între activităţile oamenilor şi fenomenul El Niño a dus la un nivel de CO2 nemaivăzut în ultimii 800.000 de ani. Oamenii de ştiinţă susţin că asta poate cauza creşterea temperaturilor.

Raportul întocmit de WMO pentru efectul de seră înregistrat anul trecut se bazează pe măsurători efectuate în 51 de ţări. Staţii de cercetare aflate în întreaga lume măsoară concentraţiile de gaze între care se numără dioxidul de carbon, metanul şi protoxidul de azot.

Cifrele publicate de WMO reprezintă ce a rămas în atmosferă, după ce cantităţi semnificative au fost absorbite de „chiuvetele” Pământului, precum oceanele şi bisfera.

„Este cea mai mare creştere pe care am remarcat-o în ultimii 30 de ani de când avem această reţea”, a spus Oksana Tarasova de la WMO. „Cea mai mare creştere de până acum a fost privind El Niño din perioada 1997 - 1998. Este, de asemenea, cu 50% mai mare decât media ultimilor zece ani”, a adăugat ea.

Emisiile create de activităţile oamenilor s-au diminuat în ultimii ani, potrivit cercetărilor, dar, după cum spune Tarasova, contează totalul din atmosferă, mai ales că dioxidul de carbon rămâne activ timp de secole.

În ultimii 70 de ani, se arată în raport, nivelul de CO2 în atmosferă este de aproximativ 100 de ori mai mare decât la finalul ultimei ere glaciare, iar asta poate cauza schimbări imprevizibile ale climei, distrugeri severe ale sistemelor ecologic şi economic.

Erik Solheim, şeful UN Environment, a declarat: „Cifrele nu mint. Încă emitem prea mult, iar asta trebuie inversat. Avem multe soluţii pentru a face faţă acestei provocări. De ceea ce avem nevoie acum este bunăvoinţa politică la nivel global şi o nouă judecată a urgentării”.

Raportul a fost lansat cu doar o săptămână înainte de consultările United Nations pe tema climatului, care vor avea loc la Bonn. În ciuda declaraţiilor preşedintelui Trump că va retrage Statele Unite din acest acord, întâlnirea din Germania a negociatorilor are ca scop avansarea în întocmirea şi clarificarea normelor pentru acordul de la Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.