O explozie a avut loc luni dimineaţă în subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie. Trei dintre ei au reuşit să se salveze şi au suferit arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, fiind aduşi la spitale din Capitală, iar cel de-al patrulea miner dat dispărut a fost găsit decedat după aproape patru ore de căutări. Cei patru mineri făceau lucrări de îndiguire pentru închiderea minei, într-o zonă sigură. Principala ipoteză este că deflagraţia s-a produs din cauza unei aprinderi de metan. Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune că nu se ştie deocamdată de unde a apărut acumularea de gaze în subteran, dar că şi mai greu de explicat este de unde a apărut sursa de aprindere, în condiţiile în care acolo nu există de ani de zile curent electric, iar muncitorii aveau echipamente pneumatice, fără flacără sau scânteie. Doi dintre salvatori au fost transportaţi la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon în timpul intervenţiei de căutare a minerului dispărut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Doi dintre salvatorii de la Mina Uricani au fost dusi la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

UPDATE - Toma Petcu: Nu putem să ne dăm seama de unde este acumularea de gaze. Mult mai important: care este sursa aprinderii

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Uricani, că nu se ştie deocamdată de unde a apărut acumularea de gaze în subteran, dar e posibil să fie din cauza presiunii atmosferice mai ridicate din ultima perioadă. Petcu spune că şi mai greu de explicat este de unde a apărut sursa de aprindere, în condiţiile în care nu există de ani de zile curent electric, iar muncitorii aveau echipamente pneumatice, fără flacără sau scântei.

”Ţinând cont că era doar la 50 de metri de suprafaţă, se vedea practic afară, se vedea lumină. Nu putem să ne dăm seama de unde este acumularea de gaze, specialiştii spun că poate datorită presiunii artmosferice mai ridicate să se fi creat aceste acumulări de gaze. Pe de altă parte, ne interesează de unde este sursa aprinderii, care este mult mai important. Totul era pneumatic, nu aveau nimic care să producă scânteie sau flacără. Energie electrică nu este”, a declarat Petcu.

Potrivit acestuia, nu se efectuau extracţii, iar compania chiar are resursele financiare necesare şi s-au achiziţionat toate echipamentele necesare.

Petcu a mai anunţat că doi salvatori au avut nevoie de îngrijirile medicilor, după ce au intrat în subteran în căutarea colegilor.

”În momentul când s-a produs această aprindere, că nu a fost o explozie, mulţi dintre salvatori au avut tendinţa şi au intrat foarte repede. Au avut la ei echipamentele, dar nu au stat să măsoare în timpul intervenţiei, Când au avut simptome – stări de greaţă şi ameţeală, s-a luat decizia ca ei să fie retraşi de urgenţă. La spital au luat decizia, împreună cu medicii, şi au semnat să fie trimişi acasă întrucât nu prezintă niciun fel de risc”, a mai spus Petcu.

Potrivit acestuia, doi dintre minerii răniţi au arsuri de gradul trei pe 50 la sută din suprafaţa corpului, iar cel de-al treilea a suferit arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corporală, care nu sunt la fel de grave.

UPDATE - Prefectul de Hunedoara: Minerul dispărut în urma exploziei de la Mina Uricani este decedat

Minerul dispărut în urma exploziei produse luni dimineaţă la Mina Uricani şi găsit după aproape patru ore de căutări este decedat, a declarat pentru News.ro prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely.

"Din păcate, minerul este decedat", a spus prefectul de Hunedoara.

Informaţia a fost confirmată şi de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

Minerul a fost găsit după aproape patru ore de căutări, după ce în urma deflagraţiei el a fost dat dispărut. El avea 43 de ani.

UPDATE - ISU Hunedoara: Minerul dispărut în urma exploziei de la Mina Uricani a fost găsit, nu are semne vitale

Salvatorii au reuşit să ajungă, după aproape patru ore de căutări, la minerul dat dispărut în urma exploziei produse luni dimineaţă la Mina Uricani. Bărbatul nu are semne vitale şi urmează să fie scos din puţ.

"A fost localizată a patra victimă, nu prezinta semne vitale, dar nu putem confirma că este decedat", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Bogdan Dănăiaţă.

La rândul său, liderul sindical de la Mina Uricani a spus că salvatorii au ajuns la miner, care nu are semne vitale.

"Au ajuns salvatorii la miner şi spun că nu are semne vitale şi urmează să îl scoată prin puţul principal", a afirmat pentru News.ro liderul sindical.

UPDATE - Arafat: Cei trei mineri răniţi în explozia din Mina Uricani vor fi aduşi la Bucureşti

Secretarul de stat în ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anunţat că cei trei mineri răniţi în explozia de la Mina Uricani vor fi aduşi cu un elicopter în Bucureşti, urmând să fie internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni.

Arafat a afirmat că starea minerilor este mai gravă decât a fost stabilit iniţial, unul dintre mineri având arsuri pe 30 la sută din suprafaţa corpului, iar ceilalţi doi având probleme respiratorii.

Ei vor fi transferaţi de la Spitalul petroşani în Capitală, la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni.

UPDATE - ITM: Principala ipoteză este o aprindere de metan pe fondul inversării fluxului de aeraj

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, care au declanşat o anchetă la Mina Uricani unde luni dimineaţa a avut loc o explozie, spun că, probabil, s-a inversat fluxul de aeraj, adică în loc să intre aerul în mină, aerul ieşea, iar pe acest loc s-a produs o aprindere de metan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate, a declarat pentru News.ro că deja inspectorii ITM se află la Mina Uricani şi au declanşat o anchetă.

”S-a produs un eveniment la Mina Uricani în această dimineaţă, sunt patru victime, trei au fost scoase la suprafaţă, iar cea de-a patra se află încă blocată în subteran. Deja inspectorul şef al ITM şi inspectorul sef adjunct pe probleme de securitate sunt acolo şi au declanşat o anchetă”, a declarat Sorin Gabriel Istrate.

Potrivit acestuia, prima ipoteză a inspectorilor de muncă este că explozia a avut loc în urma unei aprinderi de metan pe fondul inversării fluxului de aeraj.

”E posibil ca explozia să fi avut loc în urma unei aprinderi de metan, nu excludem această variantă. Minerii lucrau la un plan de aeraj şi probabil s-a inversat fluxul de aeraj, adică în oc să intre aerul în mină, aerul ieşea din mină. Dra încă nu ne putem exprima”, a declarat Istrate.

UPDATE - Parchetul a deschis dosar penal în urma exploziei de la Mina Uricani

Parchetul Judecătoriei Petroşani a decshis un dosar penal în cazul exploziei produse luni dimineaţă într-o galerie din Mina Uricani, în care au fost implicaţi patru mineri, anunţă Parchetul instanţei supreme.

Conform sursei citate, la faţa locului au ajuns o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea procurorului de caz şi a unui procuror criminalist specializat în domeniu de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul. 

Totodată, a fost convocat la Uricani Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

 UPDATE - Sindicat: Minerii lucrau la 50 metri adâncime, la ridicarea unui dig. Principala ipoteză - o aprindere de metan

Minerii care au fost surprinşi de explozie în subteranul Minei Uricani lucrau la 50 de metri adâncime, la ridicarea unui dig pe plan înclinat, iar în acea zonă nu mai exista tensiune electrică de multă vreme, astfel că nimeni nu înţelege cum s-a produs explozia, spune liderul sindical de la mină, Laszlo Domokos. El a declarat pentru News.ro că principala ipoteză este că deflagraţia s-ar fi produs în urma unei aprinderi de metan în subteran.

”Era o echipă de patru muncitori, cu toţii au fost prinşi în subteran în urma unei explozii. Ei lucrau la ridicarea unui dig ca să închidă lucrarea. Se aflau la 50 de metri de suprafaţă, pe un plan înclinat, iar tensiune electrică nu există de mult în acea zonă, astfel că nu îşi explică nimeni de ce a avut loc această explozie. Prima variantă luată în calcul este că ar fi avut loc o aprindere de metan în subteran”, a declarat Laszlo Domokos.

El a precizat că lucrarea respectivă este mai veche, iar îndiguirea era făcută la suprafaţă.

UPDATE - Explozie la Mina Uricani - Toma Petcu: Minerii făceau lucrări de îndiguire, într-o zonă în care nu ar fi posibilă o deflagraţie, nefiind cabluri electrice

Cei patru mineri surprinşi de deflagraţia produsă luni dimineaţă la Mina Uricani făceau lucrări de îndiguire, de securizare a minei, care urmează să fie închisă, spune ministrul Energiei, Toma Petcu, precizând că în mod normal nu este posibilă o explozie în acea zonă, pentru că nu există nici cabluri electrice acolo care ar putea produce un scurtcircuit.

Ministrul Energiei a declarat, la Digi 24, că explozia a avut loc în jurul orei 7.00, într-o zonă în care au loc lucrări de îndiguire pentru închidere.

"În jurul orei 7.00-7.10, într-o zonă în care au loc lucrări de îndiguire, se pare că s-a produs o explozie, deşi specialiştii de la Închideri Mine nu îşi dau seama cum e posibil, pentru că nu sunt cabluri electrice acolo, dar va fi anchetă, inclusiv a Inspectoratului Teritorial de Muncă. Au fost patru mineri în echipă - trei au fost răniţi şi duşi la spital, iar la prima vedere starea lor pare bună. Pentru cel de-al patrulea miner s-au constituit echipe de căutare", a afirmat Toma Petcu.

El a precizat că cei trei mineri răniţi au reuşit să iasă singuri din mină.

"Mina Uricani a fost transferată către Societatea de Închideri Mine, care se ocupă strict de minele care nu vor mai fi exploatate. Acum, acolo se fac lucrări de punere în siguranţă", a mai spus ministrul, precizând că la această oră este în drum spre Uricani.

UPDATE - Spital: Minerii răniţi au arsuri pe faţă şi pe membre; ISU: Despre minerul dispărut nu se ştie dacă este sau nu în viaţă

Doi din cei trei mineri răniţi în explozia produsă luni dimineaţă în Mina Uricani au fost transportaţi la spitalul din Petroşani, unde ar urma să ajungă şi cel de-al treilea rănit. Potrivit medicilor, cei doi mineri care au ajuns deja la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. Cel de-al patrulea mineri surprins de deflagraţie este căutat de către salvatori, neexistând informaţii dacă acesta este sau nu în viaţă, spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

"Cei trei răniţi au fost transportaţi la spital, iar starea lor este stabilă. Aveau mai multe leziuni, dar evaluarea amănunţită este făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe. Cea de-a patra victimă este căutată de către echipe de salvatori. Nu avem informaţii dacă este decedată sau este în viaţă", au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

La rândul său, Alin Vasilescu, directorul Spitalului Petroşani, a declarat că doi dintre mineri au ajuns la această unitate medicală, iar al treilea se află în ambulanţă, în drum spre spital.

El a precizat că cei doi mineri care au ajuns la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. şi urmează să fie duşi în sala de operaţie.

Explozie la Mina Uricani - Trei mineri răniţi, iar altul este căutat de către salvatori

Potrivit primarului localităţii Uricani, Dănuţ Buhăescu, explozia a avut loc în primul schimb, după ora 6.00, într-o galerie de legătură unde se aflau patru mineri. 

Trei dintre ei au fost scoşi din subteran şi transportaţi la spital, iar al patrulea nu a fost găsit, fiind căutat la această oră.

Cei trei mineri nu au leziuni grave, a mai spus primarul.

La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, dar şi elicopterul SMURD de la Craiova.

În 5 octombrie, la Mina Lupeni tavanul unei galerii s-a surpat pe o lungime de aproximativ 16 metri. În subteran, la peste 400 de metri adâncime, se aflau 11 mineri, opt dintre ei reuşind dă se salveze. În urma accidentului, doi mineri şi-au pierdut viaţa, iar altul a fost rănit.

Mina Uricani este în proces de închidere aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.

Oficialii Ministerului Energiei subliniau, în proiectul prin care se aprobă subvenţia necesară Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului în acest an, că reanalizarea conditiilor tehnice ale zăcământului permit închiderea unităţii miniere la începutul trimestrului IV al acestui an.

“Apariţia unor conditii tehnice şi de zăcământ nu numai că permit, dar şi impun devansarea unor lucrări de închidere subterană din anul 2018 în anul 2017, cu precădere la Sucursala Mina Uricani, a cărei încetare a activităţii de producţie se întrevede a se realiza la începutul trimestrului IV 2017. Această situaţie se regăseşte şi pentru o parte din lucrările de închidere subterană de la Sucursala Mina Paroşeni, fiind totodată şi o măsură de precauţie în cazul pierderii sau a limitării livrării producţiei de cărbune către termocentralele CEH-SA”, arătau oficialii Ministerului Energiei, la începutul acestui an, în documentul prin care se aprobă subvenţia necesară Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului.

Reprezentanţii Societăţii Naţionale de Închidere Mine Valea Jiului susţineau însă că de la Uricani va fi extrasă huilă până la finele acestui an, adică 31 decembrie 2107.

Astfel, până la finele acestui an îşi vor înceta activitatea extractivă minele Paroşeni şi Uricani, incluse în programul de închidere în baza căruia minele de huilă pot beneficia de subvenţie conform deciziei 797/2010 a Comisiei Europene.

Conform planului de închidere aprobat de Comisia Europeană, doar până la 31 decembrie 2017 va mai putea fi extrasă huilă din cele două unităţi miniere. Până în prima jumătate a anului viitor se vor realiza lucrările de închidere a subteranului şi ecologizare a suprafeţelor.

Administraţiile locale din Petrila şi Uricani au solicitat executarea de lucrări de reabilitare a unor zone afectate de activitatea minieră care ”se justifică a fi executate în cadrul proiectului tehnic de închidere, în completarea celor existente”.

La data de 22 februarie 2012, prin Decizia nr. C (2012) 1.020/final, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 de milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităti detinute de CNH S.A. Petrosani, pe perioada 2011-2018. 

Având în vedere obligatiile asumate de Guvernul României cu institutiile internaţionale privind reducerea arieratelor CNH SA Petrosani, începând cu 1 noiembrie 2012 a fost înfiinţată Societatea Natională Închideri Mine Valea Jiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.