Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, David Beasley, a făcut un apel la ajutor pentru evitarea unei crize umanitare în provincia Kasai, situată în partea de sud-vest a Republicii Democrate Congo, unde peste trei milioane de oameni se află în pragul foametei, iar sute de mii de copii ar putea muri în următoarele luni dacă nu se intervine, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Violenţele au început în provincia Kasai în august 2016, după moartea unui lider local în timpul confruntărilor cu forţele de securitate. De atunci 1,5 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, majoritatea copii.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU a spus că situaţia din Kasai este "dezastruoasă".

"Echipele noastre din teren au văzut case arse, copii subnutriţi şi mulţi dintre ei au murit deja", a declarat şeful PAM.

"Vorbim de sute de mii de copii care vor muri în următoarele luni dacă nu obţinem fonduri, mâncare şi apoi accesul la locuinţe", a mai spus el.

Beasley a precizat că PAM are doar 1 la sută din fondurile necesare pentru a ajuta populaţia din Kasai şi a avertizat că sezonul ploios va face curând drumurile impracticabile. Aducerea de ajutoare pe calea aerului ar costa şi mai mult, a adăugat el.

"Dacă mai aşteptăm alte câteva săptămâni pentru a primi fonduri, nu pot să-mi dau seama ce înfiorătoare va fi situaţia. Avem nevoie de ajutor şi avem nevoie acum", a concluzionat Beasley.

Republica Democrată Congo a fost cuprinsă de violenţe în 2016, iar militanţii Kamuina Nsapu lansează atacuri în mod independent şi în lipsa unei structuri de putere clare, după ce insurgenţa s-a extins rapid în mai multe provincii din a doua naţiune ca mărime a Africii. Peste 3000 de oameni au fost ucişi, iar reprezentanţii organizaţiilor internaţionale au descoperit zeci de gropi comune în zonă. Supravieţuitorii au spus că şi-au văzut membri ai familiei ucişi cu macete sau înecaţi şi spun că nu pot merge acasă din cauza conflictului etnic.

În martie, militanţii Kamuina Nsapu au decapitat 40 de poliţişti într-o ambuscadă. În aceeaşi lună, doi angajaţi ai ONU, un suedez şi un american, au fost răpiţi şi ucişi tot la Kasai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.