Coaliţia separatistă aflată la putere în Catalonia riscă să se destrame în cazul în care preşedintele regiunii Carles Puigdemont convoacă alegeri anticipate, a declarat joi un purtător de cuvânt al Partidului Stânga Republicană din Catalonia (ERC), membru al coaliţiei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În acest caz, ERC va părăsi Guvernul Puigdemont, a ameninţat acest purtător de cuvânt.

Partidul Democrat European Catalan (PDeCAt, centru-dreapta) al lui Puigdemont şi ERC guvernează susţinute de o coaliţie cu Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă dreapta, antisistem) în Parlamentul regional.

Unitatea acestor formaţiuni şi viitorul politic al Cataloniei sunt în joc în cadrul unor negocieri de ultim moment cu privire la eforturile Guvernului regional în vederea secesiunii de Spania.

Purtătorul de cuvânt al ERC a solicitat protecţia aninimatului din cauza sensibilităţii acestor negocieri de ultim moment.

Vicepreşedintele catalan Oriol Junqueras a declarat miercuri pentru The Associated Press că organizarea unor alegeri regionale anticipate ar contraveni mandatului primit de Guvernul separatist de la alegători în referendumul ilegal de la 1 octombrie.

MADRIDUL ”NU NE LASĂ ALTĂ OPŢIUNE” DECÂT PROCLAMAREA REPUBLICII, AFIRMĂ JUNQUERAS

Junqueras a subliniat că autorităţile spaniole nu le lasă separatiştilor altă opţiune decât să continue demersurile în vederea proclamării unei noi republici.

Partidul său, ERC, va ”acţiona în vederea construirii unei republici, pentru că noi înţelegem că există un mandat democratic în vederea înfiinţării unei asemenea republici”, a declarat el pentru AP.

Însă Junqueras a insistat că el vorbeşte în numele ERC şi nu al Guvernului regional al preşedintelui Carles Puigdemont.

Guvernul spaniol ”nu ne lasă altă opţiune”, a subliniat vicepreşedintele separatist catalan.

El a făcut aceste declaraţii în contextul în care Guvernul regional încearcă să stabilească cum să reacţioneze faţă de intenţia Madridului de a-i demite pe liderii separatişti şi de a plasa Catalonia sub tutelă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.