Fostul lider al PDL Emil Boc a spus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, unde a fost audiat în dosarul finanţării ilegale a campaniei electorale a PDL, în care Vasile Blaga este acuzat că ar fi primit prin interpuşi 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, că donaţiile la PDL se făceau la sediul partidului, la casierie şi că niciodată nu i s-a condiţionat cuiva numirea într-o funcţie de plata unei sume de bani. Magistraţii Tribunalului Bucureşti ar urma să pronunţe decizia în acest dosar în 30 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Videanu, în procesul privind finanţarea ilegală a campaniei PDL: Aveam o structură instituţională foarte bine pusă la punct. Filialele cu rezultate bune, recompensate cu funcţii în companiile de stat

Emil Boc le-a relatat magistraţilor care era procedura de numire în funcţii, inclusiv pentru miniştri.

"Organizaţiile judeţene puteau face recomandări pentru miniştri, secretari de stat şi alte funcţii, însă PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate în funcţie de profesionalism. Pentru propunerile în funcţiile de conducere în companiile naţionale, ultimul cuvânt îl aveau miniştrii de resort, care puteau să accepte sau să refuze. Au fost situaţii când au fost mai multe propuneri, dar şi nemulţumiri din partea unora sau altora pentru o funcţie, însă ele au fost lăsate la decizia comisiilor de specialitate din partid şi a miniştrilor. Nu exista ca cineva să vină şi să spună: nu mă interesează ce vreţi voi, eu vreau să fie numit X", a afirmat fostul premier Emil Boc.

El a mai spus, răspunzând unei întrebări a judecătorului, că atunci când a ajuns la PDL exista o regulă - donaţiile se făceau exclusiv la casieria partidului din sediul aflat pe Aleea Modrogan nr 1 şi erau eliberate chitanţe, menţionate în rapoartele finale ale partidului pentru controalele Curţii de Conturi.

"Finanţarea se făcea din două surse: din cotizaţiile membrilor şi din donaţii. Această era regulă generală. Niciodată la numirea într-o funcţie politică de către partid nu i s-a condiţionat nimănui plata unei sume de bani. Deci, nu s-a condiţionat: eşti numit în funcţia X dacă plăteşti o sumă de bani. Aşa ceva nu a existat sau eu nu ştiu să fi existat în PDL (...) Dacă au venit firme şi au dat bani la partid, asta este altceva. Donaţiile puteau fi făcute de orice persoană", a mai afirmat Boc.

Fostul lider PDL a mai susţinut că nu a auzit în viaţa lui de Horaţiu Berdilă, iar de Horia Hăhăianu a aflat din documentele oficiale ajunse la guvern şi că nu s-a întâlnit niciodată cu el.

Întrebat de judecător despre declaraţiile lui Gheorghe Ştefan, potrivit cărora în PDL ajungeau bani de la firmele care câştigau contracte cu companiile naţionale şi că el a predat personal bani la partid, Boc a spus că nu are cunoştinţă despre aşa ceva şi că fostul primar din Piatra Neamţ avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna erau acceptate de partid.

"Nu am cunoştinţă de astfel de sume de bani. Gheorghe Ştefan era un om care a avut performanţă politică, dar nu îmi face plăcere să spun mai multe lucruri. Organizaţia PDL din Neamţ era în primele cinci organizaţii ca performanţă în alegeri, iar el era membru în BPN şi vicepreşedinte al PDL. Era preocupat şi de alte activităţi colaterale politicii, de fotbal, de exemplu. El avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna acceptate de partid", a mai spus Boc la Tribunalul Bucureşti.

În sala de judecată s-a aflat şi Vasile Blaga, care a susţinut din nou că este nevinovat şi că nu există probe care să îl incrimineze.

Tot vineri, a fost audiat de magistraţi, în calitate de martor, şi fostul ministru Adriean Videanu. El a spus că în partid exista "o structură instituţională foarte bine pusă la punct", explicând şi modul în care se făceau numirile în funcţiile de conducere de la companiile de stat - filialele partidului care aveau cele mai bune rezultate în alegeri erau recompensate prin dreptul de a propune oamenii pentru aceste posturi.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti ar urma să pronunţe decizia în acest dosar în 30 octombrie.

La ultimul termen al procesului, din 6 octombrie, a fost audiată Elena Udrea. Ea le-a spus magistraţilor că, "de regulă”, îl ruga pe fostul ei soţ, Dorin Cocoş, să contribuie cu bani pentru PDL şi că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în acelaşi timp. Fostul ministru a mai arătat că numirile în funcţiile de conducere ale companiilor de stat se făceau la propunerile unor membri de partid.

În dosarul finanţării ilegale a PDL, în 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pe care îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA Ploieşti au arătat, în rechizitoriu, că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi prin intermediul unor firme de tip "fantomă” ai căror administratori, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.

Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme "fantomă” folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.

Potrivit anchetatorilor, una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme Adriean Videanu. Fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid, tot el fiind şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii.

În 20 aprilie, fostul vicepreşedinte al PDL Gheorghe Ştefan a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare, după ce a recunoscut că a făcut trafic de influenţă şi şi-a folosit funcţia pentru a obţine ilegal bani pentru partid.

Instanţa a mai dispus ca de la Gheorghe Ştefan să fie confiscată suma de 1.650.000 de euro şi a menţinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Ştefan, până la concurenţa sumei de 2.350.000 de euro.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 - 2012, Gheorghe Ştefan, în calitate de vicepreşedinte al PDL, în scopul obţinerii de sume de bani atât pentru sine, cât şi pentru partid, ”şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”.

În aceeaşi perioadă, Gheorghe Ştefan ”i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT”, potrivit DNA.

În paralel, Gheorghe Ştefan i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru partidul din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunoştea dinainte mecanismul descris anterior şi cu care a fost de acord, susţin procurorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.