Barack Obama a revenit în efervescenţa reuniunilor de campanie electorală, denunţând evoluţia recentă a politicii americane, dar fără menţioneze numele succesorului său Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discret de când a plecat de la Casa Albă, al 44-lea preşedinte al Statelor Unite a arătat joi că şi-a păstrat întreaga putere de seducţie în rândul avtiviştilor democraţi.

Aceştia au scandat din nou ”Yes we can” (”Da, putem”), sloganul care l-a propulsat în 2008 la victorie pe tânărul senator democrat de culoare din Chicago.

Peste 6.000 de activişti au făcut coadă la Richmond, în statul Virginia, pentru a-l vedea pe Obama, în vârstă de 56 de ani, venit să-l susţină pe candidatul democrat local la postul de guvernator, Ralph Northam.

Numeroşi tineri şi mulţi afroamericani s-au aflat în public. Unii purtau tricouri cu efigia ”eroului” lor, care nu mai poate candida la preşedinţie după ce a deţinut două mandate.

”Avem nevoie să apară un nou Martin Luther King şi eu cred că fostul preşedinte Obama poate să fie acest lider”, a declarat pentru AFP Nancy Atkins, o afroamericană din mulţime.

Ovaţionat îndelung, purtând un costum dar nu şi cravată, Barack Obama i-a îndemnat pe alegătorii din Virginia să voteze pentru ca ”să transmită un mesaj răsunător în toată această ţară frumoasă şi în lume”.

”Dacă pentru a câştiga o campanie trebuie să împarţi populaţia, atunci nu vei fi capabil să guvernezi”, a lansat el, într-o aluzie voalată la Donald Trump.

”Valoarea noasttră este cea mai mare nu atunci când înjosim oamenii, ci când încercăm să ridicăm toată lumea împreună”, a spus Obama.

Fostul preşedinte democrat a evocat recentele evenimente tragice de la Charlottesville, un oraş din Virginia care a fost teatrul unei violente manifestaţii a activiştilor extremei drepte, adunaţi în jurul unui monument confederat.

VĂRUL ÎNDEPĂRTAT AL PREŞEDINTELUI SUDIST

El a dezvăluit că este descendentul îndepărtat prin alianţă al lui Jefferson Davis, preşedintele Statelor Unite în timpul Războiului de Secesiune.

”Trebuie să se răsucească în mormânt”, a ironizat Obama, care a evocat alt nume celebru în Virginia, Thomas Jefferson (1743-1826).

Al treilea preşedinte al Statelor Unite a avut sclavi, a amintit Obama, însă a luptat pentru toleranţă şi egalitate între oameni.

Anterior, Barack Obama a participat la altă reuniune de campanie, în New Jersey, în apropiere de New York, pentru a-l susţine pe democratul care candidează la postul de guvernator, Philip Murphy.

”Politica actuală... credeam că am terminat cu ea de mult... Oamenii sunt cu 50 de ani în urmă! Suntem în secolul al XXI-lea, nu al XIX-lea...”, a ironizat el.

Cele două scrutine se desfăşoară pe 7 noiembrie, la un an de la victoria fulgerătoare a lui Donald Trump la preşedinţie, pe 8 noiembrie 2016.

O TĂCERE ARAREORI RUPTĂ

Însă importanţa acestor alegeri ţine mai ales de raritatea lor. Americanii sunt prea puţin consultaţi înaintea termenelor electorale de la jumătate de mandat, în 2018.

”Există doar două mari alegeri anul acesta (în Statele Unite), pentru postul de guvernator al (statului) New Jersey şi cel al Virginiei”, a declarat pentru AFP profesorul de ştiinţe politice Larry Sabato.

”Toată miza este obţinerea unei poziţii avantajoase în perspectiva alegerilor de la jumătate de mandat”, a subliniat el.

De când a plecat din post, pe 20 ianuarie, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite s-a ferit de dezbaterea politică, loial unei tradiţii a unei rezerve respectate de predecesorii săi.

În cele câteva dăţi în care a simţit că trebuia să rupă tăcerea, a abordat subiecte de importanţă naţională, precum imigraţia, asigurările de sănătate, lupta pentru mediu, un bilanţ demolat metodic de către Trump.

Alegerile din Virginia se anunţă strânse, iar în cele din New Jersey democraţii par favoriţi.

”Dacă Grand Old Party (GOP) pierde Virginia, Trump va fi în mare parte considerat vinovat”, analizează Sabato. În schimb, ”dacă republicanii obţin postul de guvernator, atunci Trump nu va fi văzut ca o locomotivă a partidului în 2018”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.