Fostul preşedinte George W. Bush a pledat în favoarea valorilor democratice şi globalizării, într-un rar discurs interpretat ca o denunţare a orientărilor identitare şi izolaţioniste ale preşedinţiei lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel de-al 43-lea preşedinte al Statelor Unite nu a pronunţat numele celui de-al 45-lea, însă el i-a vizat în mod evident, joi, ideile într-un discurs consacrat în mod demonstrativ pierderii încrederii cetăţenilor lumii occidentale în democraţie, atât în Europa, cât şi în America.

”Dezbaterile noastre se deteriorează în faţa cruzimii nonşalante”, a declarat fostul lider republican, la New York, într-o conferinţă organizată de institutul care-i poartă numele.

”Intoleranţa pare îmboldită. Dezbaterile noastre politice par mai vulnerabile la teoriile complotului şi la manipulări”, a continuat el.

”Am văzut naţionalismul denaturându-se în nativism şi am uitat dinamismul pe care imigraţia l-a adus întotdeauna Americii”, a adăugat George Bush.

”Ne pierdem încrederea în economia de piaţă şi comerţul internaţional, uitând că conflictele, instabilitatea şi sărăcia sunt consecinţele protecţionismului”.

”Observăm reîntoarcerea ideilor izolaţioniste, uitând că securitatea Americii este ameninţată de haosul şi disperarea care lovesc locuri depărtate în care tind să apară terorismul şi epidemiile, bandele şi traficul de droguri”.

Recunoscând că anumiţi americani sunt victime ale globalizării, el a apreciat că ”nu mai este posibil să se pună capăt globalizării, la fel cum nu am putut împiedica revoluţia agricolă sau revoluţia industrială”.

Fostul preşedinte (2001-2009) a apărat menţinerea prezenţei Statelor Unite în lume, în numele libertăţii şi a accesului la pieţele străine al întreprinderilor americane. El a apărat totodată primirea refugiaţilor şi disidenţilor.

 

El a adăugat, evocând valorile fondatoare ale Statelor Unite, că ”intoleranţa şi supremaţia albilor, sub orice formă, sunt blasfemiatoare la adresa principiilor americane”.

REGULĂ TACITĂ

Este binecunoscută nemulţumirea cauzată de ascensiunea lui Donald Trump în 2016 în sânul familiei Bush.

Şeful familiei, George H. W. Bush, preşedinte din 1989 în 1993, nu a dezminţit vreodată că a votat cu Hillary Clinton. Jeb Bush, fratele celui de-al 43-lea preşedinte, a făcut campanie în alegerile primare ca şi candidat anti-Trump prin excelenţă, fără să-şi ascundă dispreţul faţă de acesta.

Iar George W. Bush ar fi spus, în timpul ceremoniei de învestire din ianuarie, la Capitoliu, că discursul noului preşedinte era ”cu adevărat ciudat”, potrivit The New York Magazine.

Însă în Statele Unite, la fel ca alte ţări, foştii preşedinţi se feresc să-şi critice succesorii.

George W. Bush nu l-a criticat niciodată în mod public pe Barack Obama, în pofida diferendelor lor. În 2014, el s-a justificând spunând că ”nu este bine pentru ţară ca un fost preşedinte să-l submineze pe cel în exerciţiu”.

Barack Obama a respectat şi el această regulă tacită. Luările sale de cuvânt, de când a plecat de la Casa Albă, au fost rare, pe fondul dosarelor care-i sunt dragi, ca imigraţia ori sănătatea.

În primele luni ale lui 2017, George W. Bush a avut grijă să apere libertatea presei - într-un moment în care Donald Trump ataca cu virulenţă presa - şi să denunţe ”o tendinţă izolaţionistă în ţara noastră”.

El a mers şi mai departe joi, câştigând respectul unor democraţi - cu atât mai mult cu cât George Bush, mult timp nepopular, a fost criticat de stânga americană din cauza Războiului din Irak.

”Îţi mulţumesc că spui adevărul despre Donald Trump şi (despre) cei care-l susţin”, a reacţionat emoţionat alesul democrat Ted Lieu.

În tabăra republicană, felicitările au venit de la fostul rival al lui Bush, John McCain.

”Discurs important al prietenului meu, preşedintele W. Bush", scris senatorul pe Twitter, care şi-a atras şi el furia preşedintelui după ce a denunţat luni ”un naţionalism şchiop şi înşelător”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.