Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, afirmă că declaraţiile Graţielei Gavrilescu referitoare la poluarea din oraş şi la posibilitatea ca România să intre în procedură de infringement din această cauză sunt ”tendenţioase şi mincinoase” şi afirmă că nu primăria este vinovată de nivelul ridicat al poluării în municipiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt afirmaţii tendenţioase, trunchiate, ba chiar mincinoase. Dacă România riscă să ajungă în procedură de infringement din cauza poluării, acest lucru nu se datorează municipiului Iaşi, ci situaţiei comune din mai multe aglomerări urbane din ţară care se confruntă cu problema traficului auto excesiv”, afirmă Mihai Chirica, într-un comunicat de presă.

El spune, totodată, că principalele surse de poluare din municipiul Iaşi sunt autovehiculele vechi de transport marfă şi personale, precum şi centralele de apartament.

Mihai Chirica consideră că eliminarea timbrului de mediu, printr-o decizie guvernamentală de la începutul acestui an, a făcut ca parcul auto al Iaşului să fie împânzit de maşini second hand.

Primarul mai precizează în comunicat că municipalitatea a cerut Guvernului să finalizeze şoseaua de centură a oraşului, pentru eliminarea traficului greu, dar că alocările de fonduri erau prevăzute iniţial în bugetul Ministerului Transporturilor, apoi au dispărut.

Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica susţine că măsurătorile privind calitatea aerului sunt luate de o staţie de măsurare amplasată defectuos, într-o intersecţie intens circulată (Podul de Piatră) şi sub nivelul străzii, fără a avea o zonă de protecţie, aşa cum prevăd directivele europene, astfel că, în opinia sa, rezultatele sunt profund viciate.

Primarul Iaşiului mai spune că municipalitatea a investit masiv în termoficarea centralizată, dar şi în managementul deşeurilor.

„În loc de măsuri concrete în acest sens, măsuri de competenţa Guvernului României, astăzi am avut parte de minciuni politicianiste, ameninţări gratuite şi reproşuri belicoase. Îi mulţumesc doamnei ministru pentru vizita în oraşul nostru şi regret că, fiind la Dusseldorf, nu am putut să îi explic încă o dată, personal, ceea ce cred că era deja de ordinul evidenţei. Iaşul este unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară şi îmi pare rău că doamna ministru nu a avut răgazul de a rămâne mai mult aici pentru a-l cunoaşte mai bine, astfel încât să nu facă atâtea erori de înţelegere. O vorbă înţeleaptă spune că decât să vorbeşti despre un lucru pe care nu îl înţelegi, mai bine să taci”, a mai spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a criticat, joi, la Iaşi faptul că municipalitatea ieşeană nu a întocmit un plan privind îmbunătăţirea calităţii aerului, spunând că România poate intra în procedura de infringement dacă oraşul nu îşi rezolvă problemele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.