Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu susţine că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ”manipulează la nivel de grădiniţă, iar taxa de solidaritate este ”o găselniţă disperată” pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de ”o guvernare iresponsabilă” în gestionarea economiei, aflată în impas.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veştile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităţilor pe care le enunţă. Presupusa «taxă de solidaritate» despre care vorbeşte ministrul de Finanţe - şi despre care susţine că ar fi impusă de o directivă europeană - este deja reglementată din 2006. Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuţ Mişa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%. Legislaţia în vigoare prevede această taxă, care se numeşte contribuţie pentru «fondul de creanţe salariale», la nivelul de 0,25%. Creşterea acestei contribuţii este «găselniţa» Guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas”, afirmă vicepreşedintele PNL, citat într-un comunicat.

Florin Cîţu mai susţine că această taxă garantează că angajatorii nu vor creşte salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile faţă de acest moment.

”În plus, măsura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folosiţi pentru măriri de salarii sau prime în sectorul privat, de la care pot să-şi ia gândul angajaţii. În sectorul bugetar efectul va fi acela de a reduce disponibilităţile pe care le are Guvernul în a mări salarii în viitor, care se adaugă măsurii mutării contribuţiilor menită să topească majorările promise de PSD-ALDE. Această taxă continuă filosofia aberantă prin care statul creşte salariile angajaţilor de la stat ca să aducă venituri suplimentare la buget. Aceste 10 luni de zile au arătat că este o strategie care duce doar la dezastru şi haos atât în sectorul bugetar, cât şi în restul economiei”, declară Cîţu.

Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.

"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului", a anunţat Mişa.

Ulterior, el a spus că este o taxă prevăzută la nivelul Comisiei Europene, care se aplică şi în sistemul de stat, şi în mediul privat.

"Există o directivă europeană care ne obligă să aplicăm un anumit procent fondurilor de salarii", a precizat ministrul Finanţelor, spunând că această taxă nu poate fi eliminată sau comasată cu alte categorii de contribuţii.

Mişa a revenit joi cu explicaţii, spunând că taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită şi până acum, şi ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018.

”Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat şi până acum această contribuţie. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare”, a afirmat joi Mişa, la Parlament.

El a precizat că 90% din banii proveniţi din această taxă vor fi direcţionaţi către bugetul de stat, din care vor fi acoperite diverse solicitări bugetare, iar 10% vor fi folosiţi pentru susţinerea angajaţilor care se pot confrunta cu probleme precum intrarea în insolvenţă a angajatorului. Mişa a precizat că taxa nu poate fi eliminată, ea fiind aplicată în urma unei directive europene.

Ministrul Finanţelor a mai anunţat că impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei.

"Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat Mişa.

În ceea ce priveşte impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000  de lei, Ionut Mişa a răspuns: „Această măsură nu va fi implementată”.

În campania electorală din 2016 PSD anunţa că impozitul pe venit va scădea de la 16% la 0% la 1 ianuarie 2018 pentru salariile de până în 2.000 de lei brut pe lună şi de la 16% la 10% pentru cei cu un salariu brut lunar de peste 2.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.