Negocierile cu privire la Brexit este necesar ”să se accelereze în lunile următoare”, au convenit premierul britanic Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker în urma unei cine de lucru, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cina de lucru a avut loc într-o atmosferă constructivă şi prietenoasă”, potrivit unui comunicat comun, în care se precizează că cei doi lideri au discutat de asemenea despre acordul nuclear iranian şi terorismul în Europa, între alte ”provocăroi globale”.

May şi Juncker s-au întâlnit în contextul unui impas în negocierile cu privire la plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE). Unul dintre subiectele abordate, potrivit comunicatului, a fost summitul european de joi şi vineri, consacrat Brexitului.

Însă lipsa de progrese în negocierea divorţului a ridicat problema unei abordări a subiectului în această fază.

Vestea cinei a constituit o surpriză pentru corespondenţii politici britanici la Bruxelles, în pofida faptului că biroul lui May a subliniat că a fost programată de mai multe săptămâni.

May a fost însoţită de ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis, iar Juncker de negociatorul şef al UE Michel Barnier.

Marea Britanie, un stat membru UE din 1973, este prima ţară care a declanşat procedurile în vederea părăsirii blocului, în urma unui referendum, anul trecut.

Înaintea cinei, şefa Guvernului britanic i-a sunat pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe premierul irlandez Leo Varadkar, cu care a discutat între altele despre Brexit.

”În legăturăă cu Brexitul au discutat despre negocieri şi despre (summitul UE) de săptămâna aceasta”, a precizat biroul lui May în legătură cu discuţia cu Macron.

Ea a discutat cu Varadkar despre ”importanţa menţinerii progresului constructiv în negocieri” şi au convenit să continue discuţia la summit.

May a reiterat angajamentul Londrei de a apăra Acordul de la Belfast şi zona comună de călătorie (CTA) după Brexit, precizează aceeaşi sursă.

Acordul de la Belfast din 1998, cunoscut şi ca Acordul din Vinerea Mare, a deschis calea împărţirii puterii între republicani şi unionişti după zeci de ani de violenţe interreligioase în Irlanda de Nord.

Zona comună de călătorie le permite cetăţenilor britanici şi irlandezi să traverseze frontiera provinciei britanice Irlanda de Nord fără paşaport şi le acordă dreptul de vot, reciproc, în ambele ţări.

Theresa May a discutat şi cu cancelarul german Angela Merkel la telefon, duminică, îndemnând-o să intervină la summit pentru a pune capăt blocajului.

Potrivit Downing Street, şefele guvernelor britanic şi german au convenit că este ”importantă continuarea progreselor constructive” în cadrul negocierii Brexitului.

Cea de a cincea rundă a acestor negocieri s-a încheiat săptămâna trecută într-un ”impas îngrijorător”, după ce Londra nu a reuşit să ofere detalii despre încheierea socotelilor financiare cu blocul european, potrivit lui Barnier.

Bruxellesul refuză să treacă la a doua fază a acestor negocieri, cu privire la o viitoare relaţie comercială, în lipsa unor ”progrese suficiente” în trei dosare pe care le consideră cruciale în prima fază - drepturile expatriaţilor, factura Brexitului şi problema irlandeză.

Londra insistă însă ca negocierile să fie lărgite la viitoarea relaţie între regat şi Uniune, mai ales cu privire la comerţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.