Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat critici la adresa DNA, luni, în Secţia pentru procurori a CSM, unde au continuat audierile legate de controlul Inspecţiei Judiciare, Toader spunând că este în neregulă ca un dosar din 2004 să fie rezolvat abia în 2017, prin conexare. De asemenea, ministrul Justiţiei a mai spus că va propune în proiectul de modificare a Legilor Justiţiei controale de fond la Parchete la un interval de patru sau cinci ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Să ai dosar penal din 2004 şi să nu fie rezolvat decât prin conexare în 2017. Termenul rezonabil, celeritatea, lipsa unei proceduri penale selective sunt excluse. Se prescrie din 2005 de atâtea ori. E ceva în neregulă acolo, din 2004 se prescrie de atâtea ori. Sunt realitati pe care Inspecţia Judiciară le-a constat si eu cred că ac constatări ale Inspecţiei Judiciare ar trebui să fie comunicate tuturor unităţilor de parchet, nu numai celor controlate, ca la rându, lor să îşi ia măsuri", a afirmat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în Secţia pentru procurori a CSM, unde a fost audiat inspectorul şef adjunct al Inspecţiei Judiciare Gheorghe Stan.

Ministrul şi-a argumentat solicitarea de declanşare a controlului la DNA spunând că nu au mai fost făcute verificări de 10 ani, iar în acest context a precizat că va propune în proiectul de modificare a Legilor Justiţiei ca la parchete să fie făcute controale de fond la un interval de patru sau cinci ani.

"Din momentul în care am solicitat acest control managerial am spus, şi am raportul din 2007, că de 10 ani de zile nu s-a procedat la o astfel de evaluare, astfel de control şi am primit precizări publice că în ultimii 10 ani s-au făcut 136 de controale. Dar o evaluare de fond nu s-a făcut din 2007 şi concluzia mea, şi o voi trece şi în proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, concluzia mea este că cel puţin la cinci ani, dacă nu o fi prea mult, un astfel de control tematic de fond ar trebui făcut la fiecare unitate de Parchet de pe lângă Judecătorie, de la Înalta Curte, adică cu toţii să avem această evaluare. Poate nu e bine la cinci ani, poate e la patru ani, să coincidă cu durata mandatului celui care are funcţie de conducere, dar e nefiresc zece ani de zile alţii să fie controlaţi de zece ori şi una sau alte entităţi să nu fie controlate niciodată", a spus Tudorel Toader, în Secţia pentru procurori a CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.