Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioasei Parascheva. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, între care şi părintele sirian IPS Nicholas, Mitropolit de Hama. ”Mulţi mitropoliţi sunt daţi dispăruţi, iar preoţii au fost decapitaţi”, le-a povestit acesta credincioşilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a spus în cuvântul său că îi mulţumeşte Mitropolitului de Hama pentru faptul că a venit la Iaşi în vremuri grele pentru Siria şi că speră ca prin rugăciunea Sfintei Parascheva pacea să revină în această ţară.

La rândul său, IPS Nicholas, Mitropolit de Hama, a spus în faţa celor câteva mii de credincioşi, că este o binecuvântare să se afle la sărbătoarea de la Iaşi.

”Trăim momente pe care lumea nu le cunoaşte, sunt zile grele pentru noi, dar avem credinţa că Dumnezeu este milostiv. Noi, creştinii din Siria suferim din cauza războiului, mulţi mitropoliţi sunt daţi dispăruţi, iar preoţii au fost decapitaţi”, a spus IPS Nicholas, care în Siria slujeşte într-o biserică nou construită, după ce vechiul lăcaş de cult a fost distrus în urma războiului.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a precizat că o situaţie similară, chiar dacă nu atât de dramatică, au trăit-o şi preoţii români în timpul comunismului.

„Acelaşi lucru am trăit şi noi în anii 1950 şi 1960. Atunci au înfundat puşcăriile 2.000 de preoţi. Îl avem aici la Iaşi, printre noi, pe părintele Mina Dobzeu de la Huşi, care acum are 96 de ani. În 1959 a fost exclus din Facultatea de Teologie, apoi timp de şase ani a fost întemniţat la Jilava sau Gherla. În 1988 a fost arestat din nou pentru că i-a trimis şapte scrisori lui Ceauşescu prin care îi cerea să oprească dărâmarea bisericilor”, a spus IPS Teofan, în timp ce i-a oferit distincţia ”Crucea Moldavă” părintelui Mina Dobzeu, care a asistat la slujba de la Iaşi.

Sfânta Liturghie s-a desfăşurat în aer liber, în faţa Catedralei Mitropolitane, pe o scenă instalată pe pietonala Ştefan cel Mare, unde au urcat zeci de preoţi.

La slujbă au asistat politicieni locali, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, dar şi şefii de instituţii.

Totodată, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva continuă, oamenii aşteptând la rând pe străzile din jurul catedralei, pentru a se închina la sfintele moaşte depuse în curtea lăcaşului de cult.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.