Fostul preot Cristian Pomohaci se face vinovat de o abatere morală incompatibilă cu statutul de preot, dar şi de trei abateri canonice - neascultarea faţă de autoritatea bisericească, denaturarea Liturghiei şi ”declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent”, arată reprezentanţii Mitropoliei Ardealului în motivarea deciziei de excludere din cler.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a publicat, miercuri, motivarea deciziei de excludere din cler a lui Cristian Pomohaci. 

”Sancţiunea de eliberare din demnitatea preoţească şi trecerea în starea de laic s-a aplicat de instanţa bisericească de apel fostului preot Cristian Dorin Pomohaci în urma completării şi rejudecării dosarului de caterisire al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Consistoriul Mitropolitan a reţinut în seama apelantului, pe lângă singura abatere morală cuprinsă în acest dosar, încă alte trei mari abateri canonice”, precizează reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Potrivit acestora, abaterea morală la care se face referire este ”tentativa de săvârşire a unor acte imorale, exprimată printr-un dialog înregistrat şi făcut public, abatere incompatibilă cu statutul de preot şi care aduce grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe”.

Prima dintre abaterile canonice este ”denaturarea cu bună ştiinţă a Sfintei Liturghii, aducându-se atingere învăţăturii dogmatice, până aproape de erezie, prin abateri liturgice cu caracter inovator, de influenţă neoprotestantă”.

Pomohaci este acuzat, de asemenea, de ”neascultare faţă de autoritatea bisericească, prin neîndeplinirea îndatoririlor canonice, regulamentare şi statutare şi a tuturor ordinelor şi dispoziţiilor superiorilor ierarhici, dusă până aproape de schismă”, dar şi de ”denigrarea Bisericii prin declanşarea şi întreţinerea unui scandal mediatic fără precedent”.

”Sancţiunea aplicată fostului preot Cristian Dorin Pomohaci are rostul de a apăra morala, doctrina şi rânduielile liturgico-canonice ale Bisericii şi, în acelaşi timp, de a acorda acestuia şansă la pocăinţă şi îndreptare”, mai spun reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Aceştia reamintesc că decizia este definitivă, dar, dacă-şi doreşte iertare, fostul preot trebuie să dea dovadă că ”de la pronunţarea sentinţei a rămas ascultător Chiriarhului său şi a dat dovadă de pocăinţă şi îndreptare timp îndelungat”.

Ridicarea caterisirii o face Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar a pedepsei destituirii o face Sinodul Mitropolitan.

Destituirea din slujirea clericală are aceleaşi consecinţe dogmatice şi canonice la fel ca şi caterisirea. Cel destituit nu mai este cleric, ci laic, nu mai are dreptul de a purta ţinuta clericală, de a folosi veşminte preoţeşti şi de a face slujbe, de a fi duhovnic şi de a săvârşi rugăciuni.

Singura deosebire dintre caterisire şi destituirea din slujirea clericală este aceea că cel demis are posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, iar activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual, de Chiriarh, care va urmări dacă cel pedepsit respectă cele prevăzute în sancţiunea Consistoriului.

”În cazul în care fostul preot va continua să stăruie în săvârşirea abaterilor pentru care a fost sancţionat sau a altor abateri şi mai grave, instanţa bisericească se poate autosesiza, urmând să-l judece ca pe un laic, cu pedepsele prevăzute de Sfintele Canoane”, mai precizează reprezentanţii Mitropoliei Ardealului.

Aceştia anunţă că fostul preot Cristian Pomohaci a depus, imediat după şedinţa din 5 octombrie, o cerere de retragere din preoţie, însă apreciază că aceasta este ”tardivă şi fără obiect”.

Consistotiul Mitropolitan al Mitropoliei ardealului a judecat, în 5 octombrie, apelul formulat de Cristian Pomohaci la decizia de caterisire. Şedinţa a durat mai bine de şapte ore, iar Consistotiul a rămas în pronunţare.

A doua zi, reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au anunţat că au decis excluderea din cler a lui Cristian Pomohaci întrucât ”sarcina preoţiei, cu toate exigenţele ei morale, dogmatice şi canonice, este prea greu de purtat pentru Pomohaci”.

Preotul Cristian Pomohaci, care a fost caterisit în 28 iulie de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, a contestat decizia la Mitropolia Ardealului de care aparţine ierarhic parohia în care a slujit. În 23 august, Mitropolia Ardealului a anunţat că apelul ”întruneşte condiţiile de admisibilitate”.

Cristian Pomohaci, care este şi cântăreţ de muzică populară, este cercetat pentru că ar fi încercat să corupă sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins într-o înregistrare audio de 22 de minute, în care preotul încearcă să îl convingă pe adolescent să întreţină relaţii sexuale cu el şi chiar să mai aducă şi alţi tineri.

Preotul Pomohaci a mai fost acuzat, în 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxă precum exorcizarea, primind canon să meargă o perioadă la Mânăstirea Afteia pentru a se căi pentru faptele sale.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.