Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au efectuat un control la depozitul de deşeuri de la Pata Rât, după stingerea incendiului de săptămâna trecută, şi au constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizaţia de mediu. În plus, s-a stabilit că există depăşiri ale concentraţiilor de amoniu, dioxid de azot şi dioxid de sulf, fiind aplicată o amendă în valoare de 60.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După lichidarea incendiului care a avut loc săptămâna trecută la unul dintre depozitele de deşeuri de la Pata Rât, mai precis pe platforma temporară de stocare a deşeurilor municipale şi asimilabile, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, reprezentaţii Gărzii Naţionale de Mediu au demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor izbucnirii acestuia.

”Garda Naţională de Mediu–Comisariatul Judeţean Cluj a efectuat un control pe platforma respectivă, în timpul căruia s-a constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizaţia de mediu. Precizăm că laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj a prelevat probe de aer- imisii- fiind emis un raport de încercare din care se constată depăşirea CMA (concentraţia maximă admisă) la indicatorii, amoniu, dioxid de azot şi dioxid de sulf, în unul din punctele de prelevare”, anunţă GNM, într-un comunicat de presă.

În consecinţă, Garda Naţională de Mediu a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 lei.

Totodată, au fost impuse măsuri de remediere cu termene de realizare, respectiv împrejmuirea totală a amplasamentului, gestionarea levigatului generat prin eliminare,  desfiinţarea depozitărilor de deşeuri din afara amplasamentului, interzicerea descărcării depozitarii şi eliminării de deşeuri lichide în afara spatiilor autorizate în acest sens, precum şi abandonarea deşeurilor de orice fel.

Cauzele izbucnirii incendiului nu au fost încă determinate, ancheta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj fiind încă în curs de desfăşurare.
Un puternic incendiu a izbucnit, săptămâna trecută, la groapa de gunoi a Clujului, de la Pata Rât, pompierii intervenind cu mai multe autospeciale. Focul a fost stins după aproape 24 de ore.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.