Jurnalista Sabina Fati a anunţat, joi, pe pagina sa de Facebook, că a semnat ultimul editorial pentru România liberă şi susţine că ziarul urmează să fie ”masacrat” astfel încât Liviu Dragnea ”să nu mai fie deranjat” şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) ”să înceapă să fie înjurată”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ultimul editorial pentru România liberă, înainte ca ziarul să fie masacrat în aşa fel încât Dragnea să nu mai fie deranjat şi Direcţia Naţională Anticorupţie să înceapă să fie înjurată”, a anunţat Sabina Fati, joi, pe pagina ei de Facebook.

Editorialul publicat de Sabina Fati are titlul ”Pentru cine se fac liste negre. Şi cum mută Dragnea ţara pe alte şine | OPINIE”.

La rândul lui, Răzvan Chiruţă, redactorul-şef al cotidianului naţional, a scris, miercuri, un mesaj referitor la demisia sa de la ziar, pe pagina sa de Facebook. Jurnalistul a menţionat că părăseşte acest ziar după o perioadă de 11 ani.

”«Sunt în situaţia unui pilot care trebuie să ţină în aer un avion care mai are câţiva litri de combustibil în rezervor», scriam acum doi ani, când am preluat conducerea editorială a României libere, într-un moment dificil pentru redacţie”. Avionul încă zboară, la un moment dat s-a înălţat frumos, dar a venit momentul trist în care am decis să cobor de la manşă. Se încheie astfel 11 ani de când sunt la RL. A fost un ziar pe care cu timpul am ajuns să îl iubesc, pentru că aici am avut cele mai tari realizări ale carierei mele de jurnalist”, a scris Răzvan Chiruţă.

El a adăugat că părăseşte ziarul cu satisfacţia că a demonstrat că se poate face jurnalism onest în România, în interesul exclusiv al cititorului, şi că va merge cu acest crez mai departe, spre o direcţie pe care deocamdată nu a stabilit-o.

”Plec cu satisfacţia că am demonstrat, întâi ca reporter, apoi ca redactor şef, că se poate face şi în România jurnalism onest şi în interesul exclusiv al cititorului. Am făcut şi greşeli, nu a mers totul perfect, dar am fost întotdeauna de partea adevărului. Cu acest crez merg mai departe, spre o direcţie care momentan îmi este necunoscută, dar care mă va duce, sunt sigur, din nou în slujba dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru că mă citiţi. Le mulţumesc colegilor mei că m-au suportat şi m-au susţinut. Şi le mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în toţi aceşti ani”, a mai scris jurnalistul.

Sabin Orcan a anunţat marţi după-amiază, pe contul său de Facebook, că a decis, de comun acord cu patronatul, să încheie colaborarea cu acest ziar şi că urmează o perioadă de tranziţie, după care va pleca. Însă, el nu a făcut precizări referitoare la ceilalţi jurnalişti care, potrivit unor surse din interiorul redacţiei, vor părăsi ziarul odată cu el, repectiv Răzvan Chiruţă, Sabina Fati, Mircea Marian, Mihai Duţă, Silviu Sergiu, Cătălin Prisăcariu şi Petre Bădică.

Referitor la motive, Orcan a afirmat doar: "Motive sunt mai multe, nu o să intru acum în detalii". El a anunţat că, după o pauză, se va dedica altor proiecte: "unul jurnalistic, altul cinematografic".

"Le mulţumesc, pe această cale, tuturor celor care m-au însoţit în aventura nebunească de a relansa România liberă la 140 de ani de la prima apariţie. Şi dumneavoastră, celor care ne citiţi! Staţi fără grijă, nu dispar nicăieri, mă puteţi urmări în continuare. Deocamdată, aici şi pe B1 TV", şi-a încheiat Orcan mesajul.

Mircea Marian a scris atunci, de asemenea, despre plecarea de la România liberă, pe pagina lui de Facebook.

"Da, o să plec de la România Liberă. Când iese Sabin pe uşă, ies şi eu. Sabin m-a salvat din mlaştina de la EVZ, acum un an, am o datorie uriaşă, morală, faţă de el. Cât mi-a fost şef, a fost impecabil: libertate editorială deplină. Deocamdată, se pare că mai scoatem ziarul, dar nu ştiu cât va dura", a scris Mircea Marian.

"De ce s-a intâmplat asta? Nu am informaţie suficientă, nu speculez. Dar cred că toţi bănuim acelaşi lucru", a afirmat el.

Surse din interiorul ziarului au spus că plecările sunt determinte şi de intenţia patronatului de a opera restructurări.

Cotidianul România liberă este deţinut în prezent de Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, care a decedat în luna ianuarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.