Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi, care a debutat miercuri, este cea mai mare de până acum, cu mai mult de 300 de invitaţi din ţară şi străinătate şi cu peste 200 de evenimente - dezbateri, lansări, concerte - cuprinse în program.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prima zi a festivalului ajuns la ediţia cu numărul cinci au avut loc mai multe întâlniri ale unor autori români şi străini cu publicul, proiecţii de film şi o gală de deschidere, la care au participat câteva sute de persoane.

Lucian Dan Teodorovici, directorul FILIT şi al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, a spus în deschiderea evenimentului: „Am ajuns la a cincea ediţie, iar asta presupune o anumită continuitate, că am reuşit să creăm o mică tradiţie”.

„Casa fantasy”, dedicată literaturii fantasy, unde au loc proiecţii de film şi dezbateri, şi „Casa copilăriei”, care va găzdui evenimente dedicate literaturii pentru copii, sunt cele două noi programe din cadrul FILIT, pe lângă structura cunoscută a evenimentelor festivalului: Serile FILIT, Scriitori în centru - Casa FILIT şi Scriitori printre liceeni.

Între cei care au participat miercuri la mese rotunde şi dezbateri se numără Ana Alfianu, Jean-Louis Courriol, Dan Alexe, Simona Antonescu, Florin Chirculescu, Ioan T. Morar şi Răzvan Ţupa.

Primul invitat al evenimentelor din seria „Serile FILIT” a fost scriitorul britanic Jonathan Coe, care a vorbit despre cărţile sale, familie şi surse de inspiraţie, dar şi despre politică şi a încheiat seara cu o sesiune de autografe.

Joi vor avea loc dezbateri şi întâlniri la care vor participa scriitori şi traducători ca Iulian Tănase, Florin Bican, Raymond Clarinard, Mircea Cărtărescu şi Olga Tokarczuk.

Scriitorul Gao Xingjian, laureat al premiului Nobel pentru Literatură pe 2000, se va întâlni cu publicul vineri, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. 

Laureata cu Nobel pentru Literatură în 2015, Svetlana Aleksievici, unul dintre principalii invitaţi ai evenimentului, şi-a amânat prezenţa la festival pentru anul viitor, după ce, în urmă cu două zile, agenta sa a anunţat că scriitoarea şi jurnalista nu este disponibilă toată luna octombrie, din cauza unor probleme de sănătate.

FILIT este un proiect anual finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi. Proiectul a fost iniţiat de Florin Lăzărescu, directorul de programe, Lucian Dan Teodorovici şi Dan Lungu, care a fost directorul festivalului şi al MNLR Iaşi timp de patru ani. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.