Parlamentul European (PE) îi îndeamnă pe şefii de stat şi de guverne ai UE să nu dea undă verde următoarei faze a negocierii Brexitului cu Londra, subliniind că nu s-au înregistrat progrese suficiente în dosare-cheie ale divorţului, relatează The Associated Press şi BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul, reunit marţi în plen la Strasbourg, a adoptat prin vot o rezoluţie care stabileşte că ”nu s-au înregistrat suficiente progrese” în privinţa drepturilor cetăţenilor, relaţiilor între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi a stingerii obligaţiilor financiare ale Londrei care să permită negocierilor să treacă la discutarea relaţiilor viitoare în domeniul comercial şi al securităţii, la care Londra abia aşteaptă să treacă.

Următoarea rundă a negocierilor, a cincea, urmează să aibă loc săptămâna viitoare.

Doar dacă nu au loc progrese majore, ei îi îndeamnă pe şefii de stat şi de guverne UE, care se reunesc într-un summit european, în perioada 19-20 octombrie, să amâne trecerea negocierilor în a doua fază.

Observatori consideră că asemenea progrese importante sunt puţin probabile.

Rezoluţia a fost adoptată cu 557 la 92 de voturi şi 29 de abţineri.

Mai mulţi europarlamentari britanici au acuzat faptul că disensiunile britanice afectează negocierile şi au îndemnat-o pe Theresa May să ”pună Marea Britanie prima” (”Britain first”) şi să evite ”certurile” interne, relatează BBC.

Însă Nigel Farage a acuzat UE că ”trataează Regatul Unit ca pe un ostatic”.

Acest vot nu are un caracter constrângător, ci reprezintă o şansă de a ”lua temperatura politică”, potrivit lui Adam Fleming de la BBC.

Guvernul britanic insistă că există o nouă dinamică în negocieri, după discursul susţinut de May luna trecută la Florenţa, în Italia, şi un ”impuls real” în negocieri.

Cei 751 de europarlamentari nu au vreun rol oficial în negocierea Brexitului, însă ei se vor pronunţa prin vot asupra acordului final de ieşire a regatului din Uniune.

Uniunea vrea să treacă la următoarea fază a negocierilor după ce Consiliul European stabileşte că s-au înregistrat suficiente progrese în cele trei dosare cheie.

În privinţa drepturilor cetăţenilor care vor fi afectaţi de Brexit, cele două părţi nu au ajuns încă la un acord cu privire la cine va garanta drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie după Brexit - tribunalele britanice sau cele europene.

În moţiune - iniţiată de cel mai important grup politic în PE - se îndeamnă la ”reciprocitate, echitate, simetrie şi nediscriminare”.

Alt punct de dezacord este suma de bani pe care Londra o are de plătit în vederea ieşirii din Uniune. ”Sunt necesare progrese substanţiale înainte de discutarea altor probleme”, se arată în moţiune, cu privire la acest subiect.

Theresa May a declarat marţi că discursul pe care l-a susţinut la Florenţa a ”schimbat tonul” negocierilor, că liderii UE au imagine clară despre poziţia Marii Britanii şi cine este şeful.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.