Predicatorul irakian ”Abu Walaa” este judecat începând de marţi pentru că a înfiinţat în Germania o reţea de recrutare în gruparea Statul Islamic din care ar fi făcut parte şi atacatorul din piaţa de Crăciun de la Berlin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Identificat de justiţia germană ca Ahmad Abdulaziz Abdullah A., alias ”Abu Walaa”, în vârstă de 33 de ani, el compare la Celle, în Saxonia Inferioară, în nordul Germaniei, alături de patru presupuşi complici - Hasan C., un turc în vârstă de 51 de ani, Boban S., un germano-sârb în vârstă de 37 de ani, Mahmoud O., un german în vârstă de 28 de ani şi Ahmed F. Y., un camerunez în vârstă de 27 de ani.

Toţi sunt acuzaţi că fac parte din Statul Islamic şi de susţinerea acestei ”organizaţii teroriste străine”. Ei riscă zece ani de închisoare.

Dezbaterile, care urmează să dureze până în februarie 2018, vor ”oferi o imagine de ansamblu asupra mecanismelor” unei reţele jihadiste, ”ceea ce face procesul islamiştilor cel mai interesant din ultimii ani”, relevă Der Spiegel, care a consacrat o lungă anchetă acestui caz.

Potrivit acuzării, Abu Walaa a pus pe picioare în moschea sa de la Hildesheim o adevărată întreprindere de recurtare în vederea trimiterii în Siria şi Irak a unor combatanţi jihadişti. Cel puţin opt persoane au plecat în acest fel, inclusiv fraţii gemeni germani care au comis un sângeros atentat sinucigaş în Irak în 2015.

Principalul acuzat a venit în Germania ca solicitant de azil în 2007 şi a fost arestat în noiembrie 2016, în urma unei îndelungate anchete a serviciilor de informaţii interne.

Acest bărbat căsătorit cu două femei şi tatăl a şapte copii, potrivit Der Spiegel, ar fi efectuat sejururi misterioase în Irak.

”FĂRĂ FAŢĂ”

Foarte prudent şi discret, el era supranumit ”predicatorul fără faţă”, deoarece, în predicile sale online, foarte urmărite în ”jihadosferă”, nu-i apărea vreodată faţa.

Împreună cu complicii săi, avea ca principală misiune să organizeze radicalizarea recruţilor, iar apoi să-i trimită în teritoriile aflate sub controlul Statului Islamic. Însă el ar fi făcut şi planuri de atentate, în moschee.

Între persoanele care au frecventat grupul se află cel puţin unul dintre cei adolescenţi în vârstă de 16 ani care au pus o bombă, în aprilie 2016, într-un templu sikh în Germania, care a rănit trei persoane, dintre care una grav. Toţi au  fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, cu executare, în martie 2017.

De asemenea, Anis Amri, tunisianul care a comis atacul cuu un camion în piaţa de Crăciun de la Berlin, soldat cu 12 morţi, în decembrie 2016, pare să fi frecventat această reţea şi să fi avut contacte cu Boban S., un inginer în chimie, care l-ar fi primit într-o şcoală islamică  la Dortmund.

Potrivit der Spiegel, Amri ar fi participat la un marş de supravieţuire menit să pregătească candidaţi la jihad în Siria.

Solicitantul de azil tunisian, ucis în timpul fugii sale, în Italia, de către poliţie, a frecventat şi o moschee de la Berlin, cunoscută din cauza legăturilor ei cu jihadismul şi unde Abu Walaa a avut ocazia să predice. Un contact direct între cei doi nu a putut, însă, să fie stabilit.

SPĂŞIT

Acuzarea îşi sprijină dosarul pe mărturia unui informator al serviciilor secrete germane interne care, timp de luni de zile, a cules indicii şi elemente de probă împotriva predicatorului irakian. Temându-se pentru viaţa sa, acest martor ar urma să nu depună mărturie în audieri.

Potrivit Der Spiegel, celălalt informator-cheie este un combatant jihadist nemulţumir care, la întoarcerea din teritoriile Statului Islamic, a acceptat să coopereze şi să povestească cum l-a trimis reţeaua lui Abu Walaa via Bruxelles şi Turcia.

Nebuloasa jihadistă a înegistrat în aceşti ultimi ani o ascensiune clară în Germania, unde aproximativ 10.300 de persoane sunt clasate de serviciile de informaţii ca islamişti radicali, faţă de 3.800 în 2011.

Aproximativ 1.300 de persoane sunt considerate susceptibile să treacă la violenţă.

Câteva sute dintre ele sunt considerate ”periculoase” de către autorităţi, aşa cum era Anis Amri. Acesta a scăpat de supravegherea poliţiştilor folosind multiple identităţi şi profitând de lipsa de coordonare între diversele servicii regionale de poliţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.