Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, că "mai mult ca oricând, un sistem internaţional bazat pe reguli – statul de drept la nivel internaţional – este fundamental", că "implicarea crescută în educaţie, asigurarea prosperităţii cetăţenilor sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilităţii şi crizelor" şi a subliniat ameninţarea reprezentată de conflictele prelungite din regiunea Mării Negre". De asemenea, a exprimat convingerea României că, în contextul creşterii violenţei şi a dezinformării, doar prin educaţie de calitate pot fi contracarate tendinţele extremiste cu care se confruntă tinerii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În contextul creşterii violenţei şi a dezinformării, România este convinsă că doar prin educaţie de calitate putem contracara tendinţele extremiste cu care se confruntă astăzi tinerii noştri. În acelaşi timp, continuăm să fim preocupaţi de evoluţiile din domeniul securităţii din regiunea noastră, dar şi din jurul acesteia. Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o ameninţare serioasă. Suntem încă martori ai unor acţiuni întreprinse în detrimentul principiilor şi normelor dreptului internaţional", a afirmat Iohannis.

El a susţinut că proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea României a îngreunat cooperarea regională şi a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice, motiv pentur care comunitatea internaţională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii şi să abordeze aceste conflicte în mod decisiv.

"Permiteţi-mi să încep prin a transmite condoleanţe poporului mexican. Permiteţi-mi să salut atenţia pe care o acordăm în acest an păcii şi unei vieţi decente pentru toţi pe o planetă sustenabilă. Acestea sunt obiective esenţiale, care necesită toată determinarea noastră, ca lideri responsabili, pentru a le atinge, mai ales ţinând cont de provocările pe care le avem în faţă. Într-adevăr, oameni din întreaga lume încă suferă din cauza efectelor brutale ale războiului, sărăciei, inegalităţii şi nedreptăţii. Tensiunile asupra identităţii culturale şi credinţei sunt în creştere chiar şi în cadrul societăţilor în mod tradiţional deschise şi tolerante". a afirmat şeful statului la începutul discursului, adăugând că "dezastrele naturale provoacă pagube din ce în ce mai mari de la an la an", iar "atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate".

El a apreciat că este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluţii viabile pentru actualele provocări la nivel mondial.

"Mai mult ca oricând, un sistem internaţional bazat pe reguli – statul de drept la nivel internaţional – este fundamental pentru succesul nostru. ONU trebuie să aibă la dispoziţie instrumentele esenţiale pentru a funcţiona ca o organizaţie eficientă, care să reflecte voinţa membrilor săi şi să se bucure de încrederea tuturor oamenilor de pe glob. Totodată, noi, statele membre, trebuie să dăm dovadă de un angajament mai ferm faţă de Organizaţie", a susţinut Iohannis, argumentând că "dezvoltarea şi susţinerea păcii necesită nu doar o reacţie rapidă şi adecvată la crize, ci şi o înţelegere a cauzelor aflate la baza conflictelor şi insecurităţii, care rareori provin dintr-o singură sursă".

El a susţinut că implicarea crescută în educaţie, asigurarea prosperităţii cetăţenilor sunt cele mai eficiente căi de prevenire a instabilităţii şi crizelor, indicând drept cale de atingere a acestui obiectiv implementarea Agendei globale pentru Dezvoltare, inclusiv în ceea ce priveşte prevenirea conflictelor şi susţinerea păcii, dar şi referitor la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

"Susţinem demersurile Secretarului General de a continua o reformă semnificativă, bazată pe trei priorităţi: prevenirea conflictelor, dezvoltare durabilă, reforma managementului şi a Secretariatului, cu scopul creşterii eficienţei ONU", a asigurat Iohannis, salutând reforma mecanismelor ONU de luptă împotriva terorismului şi demersurile ONU de a face din combaterea terorismului un element cheie al agendei sale de prevenţie.

El şi-a exprimat toată încrederea că nou înfiinţatul Birou al Naţiunilor Unite de luptă împotriva terorismului va duce la  creşterea eficienţei în combaterea terorismului în toate formele şi manifestările sale. În acest sens, România îşi menţine angajamentul faţă de iniţiativa comună cu Spania pentru posibila înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.

Klaus Iohannis a pledat în favoarea acordării unui loc nepermanent României în Consiliul de Securitatea ONU,  în mandatul 2020-2021, spunând că România ar fi onorată să îşi aducă din nou contribuţia la activitatea Consiliului de Securitate, candidatura sa fiind legată de implicarea categorică a ţării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace şi securitate şi de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare şi justiţie.

"Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onoraţi să ne implicăm şi mai mult în avansarea proiectelor noastre comune şi a Organizaţiei în ansamblu", a dat asigurări preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.