Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut miercuri, în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, încetarea ”apartheidului” impus în opinia sa de către Israel palestinienilor, în vederea ”apărării” ”soluţiei cu două state”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi avem responsabilitatea şi voi aveţi responsabilitatea de a pune capăt apartheidului în Palestina”, a spus el în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York.

”Dacă soluţia cu două state trebuie să fie distrusă” de menţinerea acestui ”apartheid”, ”acesta va fi un eşec”, iar ”noi nu vom avea altă opţiune decât să ne continuăm lupta” vizând să pună capăt ocupaţiei israeliene, a insistat el.

Exprimându-se la tribuna de la care premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut-o cu o zi înainte, Abbas a îndemnat Adunarea Generală să ”apere soluţia cu două state”, ”astăzi în pericol”, pentru ca să ”salveze şi promoveze şansele de a se ajunge la pace”.

”Noi am încercat în nenumărate rânduri să relansăm procesul de pace şi i-am cerut premierului israelian să-şi afirme angajamentul faţă de soluţia cu două state”, dar el ”a respins, din nefericire, această ofertă”, a adăugat preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP).

Într-un lung discurs, de 45 de minute, Mahmoud Abbas a exprimat frustrarea palestinienilor faţă de impasul în care se află procesul de pace.

”Către cine putem să ne îndreptăm”, după eşecul a numeroase iniţiative de-a lungul anilor, a întrebat el, cerând încă o dată încetarea politicii de extindere a coloniilor israeliene.

”Nu mai există loc pentru un stat palestinian şi nu este acceptabil”, a denunţat el.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări că un acord de pace israeliano-palestinian este ”posibil”, iar administraţia sa este angajată în noi eforturi în vederea relansării procesului.

Însă liderii palestinieni îşi ascund tot mai puţin frustrarea faţă de administraţia Trump, care s-a ferit până acum să susţină soluţia cu două state şi înfiinţarea unui stat palestinian alături de statul israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.