Uraganul Maria s-a intensificat rapid luni şi a trecut în doar câteva ore de la categoria 2 la categoria 3, cu rafale de vânt de până la 195 de kilometri pe oră, ceea ce-l face un ”uragan major”, a anunţat Centrul american al uraganelor (NHC), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La ora 15.00 GMT (18.00, ora României), ochiul uraganului se afla la 95 de kilometri est de Martinica. Insula franceză a fost plasată în alertă ciclonică cod ”violet”, cel mai înalt nivel de alertă, care antrenează blocarea populaţiei înăuntru.

Uraganul, care avansează cu 17 kilometri pe oră către vest-nord-vest, urmează să treacă ”aproape” de coastele Martinicăi ”spre miezul zilei”, au anunţat autorităţile locale.

NHC a avertizat în legătură cu ”maree periculoase de furtună” însoţite de ”valuri distrugătoare”, antrenate de Maria şi o creştere a nivelului apei care ar putea să atingă până la 2,7 metri peste nivelul normal.

Maria ameninţă de asemenea Insula Guadelupe, dar şi Insulele Saint Kitts and Nevis, Montserrat (Regatul Unit) şi Dominica. Alerte de uragan au fost emise pe aceste insule, dar şi pe Sainte-Lucie.

Insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthélemy, dur afectate de uraganul Irma săptămâna trecută, ar urma să fie cruţate de Maria, care va trece la 100 şi, respectiv 150 de kilometri sud de coastele lor, ”în noaptea de marţi spre miercuri”, potrivit Météo France.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.