Douăzeci şi nouă de persoane au fost rănite în explozia unei bombe, într-o staţie de metrou londonez, la o oră de vârf, un eveniment catalogat rapid drept ”terorist” de către Scotland Yard şi ”menit să facă pagube enorme”, potrivit premierului Theresa May, scrie AFP, care prezintă ceea ce se ştie despre acest al cincilea atentat comis în Regatul Unit în decurs de şase luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FAPTELE

Este ora locală 8.20 (10.20, ora României), când serviciile de salvare sunt sunate să intervină la staţia de metrou Parsons Green, situată într-un cartier bogat în sud-vestul Londrei.

Mai mulţi martori vorbesc despre o explozie într-o ramă de metrou şi despre mai multe persoane arse la faţă.

Împrejurimile staţiei sunt închise de către poliţie, care instalează un cordon de securitate, postând oameni echipaţi cu puşti de asalt. Echipaje de ambulanţă şi pompieri sunt trimişi în număr mare, cu personal antrenat să intervină în condiţii periculoase.

Două ore mai târziu poliţia britanică vorbeşte despre un act ”terorist”.

BOMBA

Atentatul a fost comis cu un ”dispozitiv exploziv improvizat”, a declarat comandantul unităţii antiteroriste din cadrul poliţiei londoneze Mark Rowley.

Potrivit postului de televiziune Sky News, poliţia studiază pista unei bombe artizanale care nu a explodat în totalitate.

Fotografii difuzate pe Twitter surprind ceea ce ar putea să fie originea atentatului - o găleată albă care se află pe cale să ia foc într-o pungă de plastic de la supermarketul Lidl, din care ies fire electrice, într-o ramă de metrou, în apropierea uşilor automate.

Aceste imagini sugerează că ”«explozia» nu a reuşit decât parţial”, potrivit lui Hans Michels, un profesor de inginerie chimică la Imperial College din Londra.

Un martor, Peter Crowley, declară că a văzut ”o minge de foc” şi a postat pe contul de Twitter fotografii cu fruntea sa arsă.

RĂNIŢII

Potrivit BBC, 29 de persoane au fost internate - iar opt au fost deja externate, în urma atentatului, cele mai multe cu arsuri.

”Mirosea a plastic ars”, povesteşte Louis Hather, în vârstă de 21 de ani, rănit la un picior în busculada care a urmat exploziei şi care a vorbit despre ”o femeie adusă pe o targă într-o ambulanţă, cu arsuri pe tot corpul”.

REACŢII

Premierul Theresa May a declarat că ”dispozitivul exploziv era menit să facă pagube enorme”, la finalul unei reuniuni de urgenţă a Cabinetului, convocat după acest atac ”laş”.

”Nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi şi nici învinşi de terorism”, a dat asigurări primarul Londrei Sadiq Khan, condamnând ”indivizii josnici care încearcă să folosească terorismul pentru a ne afecta şi distruge modul de viaţă”.

Preşedintele american Donald Trump a evocat, la rândul său, pe Twitter, ”terorişti rataţi”, ”care erau în vizorul Scotland Yard" înainte de atac. Specuaţii ”de niciun ajutor”, i-a replicat furioasă Theresa May, pe care preşedintele a sunat-o.

Acest atentat ”întăreşte faptul că este necesară intensificarea şi îmbunătăţirea la nivel internaţional a luptei împotriva terorismului islamist”, a reacţionat cancelarul german Angela Merkel în marja unei întâlniri cu premierul francez Edouard Philippe. El a spus că se gândeşte la răniţi.

UN CONTEXT DE AMENINŢĂRI

Atentatul, care nu a fost revendicat pentru moment, are loc după o serie de atacuri, cele mai multe revendicate de gruparea Statul Islamic, care au îndoliat Regatul Unit în ultimele luni, dar mai ales Manchesterul (22 de morţI).

La Londra, în martie, un atacator a folosit un vehicul ca să intre în trecători, pe Podul de la Westminster, după care a înjunghiat un poliţist. Atacul s-a soldat cu cinci morţi.

Două luni mai târziu, bărbaţi aflaţi la bordul unei camionete au intrat în trecători, pe London Bridge, după care au coborât şi au înjunghiaţi mai mulţi oameni.

În iunie, un vehicul a intrat într-o mulţime de credincioşi care ieşea de la moscheea din Finsbury Park, în nordul Londrei. Bilanţul - un mort şi zece răniţi. Autorul atacului a fost prezentat ca fiind animat de ”o ură personală faţă de musulmani”.

Nivelul de alertă a fost menţinut vineri la ”grav”, care anunţă că un atentat este ”foarte probabil”, la finalul reuniunii de urgenţă a Cabinetului în cadrul Cobra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.