Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, că, în urma rectificării bugetare care este pozitivă, toate instituţiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare asigurând-se şi majorările salariale din sistemul bugetar aprobate în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Creşterea economică de 5,8% înregistrată pe semestrul I a condus la revizuirea pozitivă a creşterii economice pe anul 2017 de la 5,2%, avută în vedere la elaborarea bugetului la începutul anului 2017, la 5,6%. Astfel, PIB-ul nominal estimat s-a majorat cu 21,9 miliarde lei, respectiv de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei”, a declarat ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa a precizat că în aceste condiţii Guvernul realizează o rectificare bugetară pozitivă „cu încadrearea în deficitul de 2.96% din PIB.

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1060,7 milioane lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menţine astfel la 2,96 din PIB potrivit metodologiei cash”, a arătat ministrul Finaţelor.

Referitor la modificarea veniturilor bugetului general consolidat pe anul 2017, Mişa a afirmat că acestea se majorează pe sold cu 1060,7 milioane lei.

„Bugetul general consolidat se compune în principal din bugetul de stat, bugetele locale, bugetele asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul instituţiilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, bugetul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Deci trebuie luate în calcul toate aceste bugete. Veniturile şi chetuielile bugetului general consolidat se calculează prin agregarea acestor bugete după eliminarea transferurilor dintre ele, acestea reprezentând procesul de consolidare”, a explicat Mişa.

În mod similar se determină şi indicatorul de referinţă, respectiv deficitul bugetului general consolidat, a mai precizat Mişa.

De asemenea, el a explicat că prin rectificarea bugetară veniturile au fost actualizate ţinând cont de încasările realizate pe primele şapte luni din acest an, precum şi de măsurile legislative aprobate în cursul anului.

„Astfel, unele bugete - componente ale bugetului general consolidat au înregistrat diminări ale veniturilor şi dau exemplul bugetului de stat: minus 1326,5 milioane lei, iar alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor şi amintesc bugetul asigurărilor sociale: plus 663,1 milioane lei, bugetele locale: plus 1,989 miliarde lei rezultând per sold un plus de venituri de 1060,7 milioane lei şi deci o rectificare pozitivă”, a arătat ministrul Finanţelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 1705,2 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat, în termeni cash, se menţine astfel la nivelul de 2,96% din PIB, a menţionat Mişa.

„Menţionez că s-au asigurat fonduri suplimentare după cum urmează: la bugetele locale au fost alocate 680,1 milioane pentru: salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar - 350 milioane lei, centre publice pentru persoane adulte cu handicap - 87,8 milioane lei, însoţitori persoane cu handicap - 110,0 milioane lei, programul cornul şi laptele în şcoli - 75 milioane lei, direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului -78 milioane lei, serviciile de salvamar - 2,4 milioane lei. La ministerul Agriculturii au fost asigurate suplimentar suma de 1,8 miliarde lei pentru schemele de plăţi directe pe suprafaţă. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor în anul 2018. La MAI s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale şi de pensii ale poliţiştilor, pentru asigurarea mentenanţelor la aeronavele din dotare, pentru achiziţia de echipamente de protecţie pentru poliţişti. La Ministerul Sănătăţii s-a asigurat suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului din unităţile sanitare”, a susţinut Ionuţ Mişa.

Guvernul a aprobat rectificarea bugetară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.