Procurorul şef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări în urma afirmaţiilor fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, care "a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor". DNA consideră că aceste afirmaţii sunt "calomnioase şi denigratoare" şi "au potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DNA a anunţat, miercuri, că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a sesizat Inspecţia Judiciară în baza legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în urma afirmaţiilor făcute în 11 septembrie, la un post de televiziune, de fostul ofiţer SRI Daniel Dragomie, inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi asimilate corupţiei.

"Astfel, numitul Daniel Dragomir a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori în baza dispoziţiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor", spune DNA.

Potrivit DNA, sesizarea către Inspecţia Judiciară are în vedere faptul că afirmaţiile sunt calomnioase şi denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel Bucureşti, au potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor. De asemenea, DNA consideră că declaraţiile fostului ofiţer SRI au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar şi creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege.

Direcţia Naţională Anticorupţie redă în comunicatul de presă fragmente din declaraţiile făcute de Daniel Dragomir la postul România TV.

"Moderator: «Ofiţerii SRI făceau rechizioriile? Daniel Dragomir: Da, domnule (...), ofiţerii SRI... Moderator: Şi bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecţia Judiciară doar le semnau? Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau la instanţă în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obţinerea condamnării individului». Cu aceeaşi ocazie, numitul Daniel Dragomir a afirmat:  «În momentul în care vorbim de ofiţeri acoperiţi între judecători şi procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituţiei care duce la situaţii despre care vorbeaţi mai devreme. (...) Moderator: În contextul ăsta, domnule general (...) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanţă şi ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcţia asta? Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilităţi, cum spuneaţi, o aveţi în faţa dvs, sunt eu".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi, referitor la afirmaţiile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, fost adjunct al lui Florian Coldea cu privire la activitatea DNA şi a Serviciului Român de Informaţii, că ceea ce a apărut în spaţiul public este foarte grav, iar Dragomir ar trebui chemat "rapid” la audieri în cadrul Comisiei de control al SRI.

"Ceea ce a apărut în spaţiul public este foarte grav dacă este adevărat. Eu cred că Comisia SRI, după ce maine (miercuri - n.r.) vom alege preşedintele, va trebui să-l cheme rapid la audieri pe acest domn Dragomir, pentru că astfel de afirmaţii nu pot fi lansate în spaţiul public fără ca o comisie parlamentară, respectiv ceea de control SRI, să nu-l audieze”, a spus Liviu Dragnea.

Liderul PSD nu a exclus posibilitatea înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă, în cazul în care afirmaţiile lui Daniel Dragomir se dovedesc a fi adevărate.

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, acuzat că a pus la cale spionarea familiei şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, a stat în arest preventiv din 14 septembrie până în 29 decembrie 2016, în dosarul "Black Cube", în care este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a spus că vrea denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea lui în judecată de către DNA, cerând demararea operaţiunii "Tornado”.

De asemenea, Daniel Dragomir a fost condamnat, în decembrie 2016, de Tribunalul Bucureşti la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi cerut şi primit peste 460.000 de euro de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, decizia nefiind definitivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.