Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transgaz, transportatorul naţional de gaze naturale, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, în care să se aprobe distribuirea unor dividende de 171 milioane lei, potrivit unui raport transmis miercuri Bursei de Vaori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, SNTGN Transgaz informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, în calitate de acţionar majoritar, în numele statului, al SNTGN Transgaz, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, având pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente în soldul la 31.12.2016 al conturilor ‘alte rezerve’ şi ‘rezultatul reportat’, în aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 29/2017”, arată documentul.

De asemenea, Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.

Astfel, porducătorul de gaze Romgaz, controlat de Ministerul Energiei, a primit de la stat solicitarea de a distribui acţionarilor suma de 750 milioane lei cu titlul de dividende.

În plus, Conpet a anunţat luni investitorii că va convoca în perioada imediat următoare Adunarea Generală a acţionarilor pentru a aproba solicitarea Ministerului Energiei de a primi dividende în sumă de 85 milioane de lei.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, după ce Romgaz şi Compet au anunţat investitorii că vor convoca Adunarea Generală a Acţionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului Energiei de a vira bani la bugetul statului sub formă de dividende înainte de termen, că Guvernul a cerut acest lucru pentru că „acum trebuie” pentru demararea unor proiecte importante. Tudose a explicat că s-a discutat acastă posibilitate cu toate companiile de stat şi „acolo unde banii nu erau angajaţi sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari s-au luat acum”.

„Dividentele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari şi am dat un exemplu Braşov-Ploieşti. Acela se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a declarat premierul.

Mihai Tudose a precizat că respectivele companii nu sunt afectate din acest motiv pentru că „din punctul lor de vedere este exact acelaşi lucru”.

Trasgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de stat, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), în creştere cu 42,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul creşterii cifrei de afaceri cu 26%.

Compania şi-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.