Casa cu farmacie Gheorghe Hotăranu, monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, va fi scoasă la licitaţie pe 14 septembrie de Artmark Historical Estate, cu un preţ de pornire de 600.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viitorul proprietar al Farmaciei Gheorghe Hotăranu nu va deţine doar un "imobil", ci va fi posesorul celui mai reprezentativ monument al istoriei farmaceuticii româneşti şi totodată cea mai veche farmacie cu laborator din Bucureşti.

Proiectată în stil neoromânesc de arh. Statie Ciortan şi finalizată în 1925 de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, casa cu farmacie la parter rivalizează cu Muzeul Farmaciei din Sibiu.

Casa se află la intersecţia străzilor Vasile Lascăr cu Maria Rosetti şi a adăpostit reşedinţa şi Farmacia Gheorghe Hotăranu.

La interior, s-au conservat impecabil aproape toate elementele de mobilier şi dotări farmaceutice, comandate şi executate la Viena.

Casa cu farmacie Hotăranu dispune de spaţii comerciale la subsol, parter, mezanin şi etajul 1, în suprafaţă totală utilă de 247 mp şi de încă 168 mp de spaţii cu potenţială destinaţie de birouri sau locuinţă. Accesul către cele două tipologii de spaţiu este atât separat, din exterior, cât şi comun, prin interior.

În laboratorul de la subsol, acolo unde încă mai există rafturile cu eprubete, recipiente ceramice pictate cu înscrisul substanţelor pe care le conţineau şi alte artefacte ce pot fi expuse astăzi într-un muzeu - precum distilatorul original, medicamentele erau preparate manual.

Acestea erau aşezate mai întâi în dulapurile de la mezanin, pentru ca mai apoi să fie aranjate frumos pe etajerele cu geamuri din cristal şi în sertarele de la parter.

Renumitul farmacist Hotăranu locuia la etajele superioare ale clădirii, de unde administra treburile zilnice ale farmaciei.

A fost membru în comisia chimico-farmaceutică de pe lângă Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, membru al Colegiului General al Farmaciştilor şi societar al Oficiului de Aprovizionare Farmaceutic. Veteran în războaiele României din 1913 şi 1916-1918, cu grad de locotenent-colonel în retragere din 1945, a fost decorat cu Ordinul Avântul Ţării şi Ordinul Coroana României din 1926.

"Când cineva din generaţia mea evocă ce era farmacia de pe vremuri: cu “receptura” - locul de primire a reţetelor magistrale, “oficina” - unde se preparau medicamentele, cu balanţe şi greutăţi de mare precizie, mojare şi flacoane de toate soiurile şi “venena” - dulapul unde se păstrau sub cheie substanţele toxice, sticluţele pe care le primea pacientul, frumos etichetate, cu dopul învelit în hârtie cerată - îmi amintesc de îndată "Farmacia Hotăranu“, una dintre cele mai vechi din Capitală. Trecută prin vâltorile istoriei - proprietate particulară, naţionalizată în 1949, redobândită astăzi - supravieţuieşte, păstrându-­se cvasiintactă la intersecţia străzilor Vasile Lascăr şi Maria Rosetti. Ar fi putut rivaliza (pentru arhitectura interioară), dacă edilii ar fi avut cultul conservării patrimoniului, cu Muzeul Farmaciei din Sibiu, unde la etajul clădirii a locuit însuşi Samuel Hahnemann...”, spunea Dr. Mihail Mihailide într-un articol intitulat "Exercițiu ilegal al medicinii, dar şi al farmaciei" din revista Viaţa Medicală, decembrie 2014.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.