Negociatorii Armatei Naţionale pentru Eliberare (ELN) au anunţat luni după-amiază că au ajuns la un acord temporar de încetare a focului cu forţele guvernamentale de la Bogota. Acest acord marchează primul moment în care cele două tabere acceptă un armistiţiu, după mai bine de jumătate de secol de conflict armat în Columbia, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, acest anunţ vine cu mai puţin de 48 de ore înainte de începerea vizitei papei Francisc în Columbia.

Preşedintele Juan Manuel Santos a anunţat că armistiţiul temporar va dura 102 zile şi printre termenii acceptaţi de partea guvernamentală se numără îmbunătăţirea condiţiilor pentru rebelii ELN care se află în spatele gratiilor, precum şi îmbunătăţirea securităţii pentru liderii activişti, după ce mai mulţi au fost ucişi în ultimele luni în Columbia.

”Da. Am putut! Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut eforturile pentru a ajunge la un armistiţiu bilateral”, se arată printr-un tweet al rebelilor ELN.

Între timp, preşedintele columbian a precizat că ”prioritatea este protejarea cetăţenilor, iar în această perioadă vor înceta toate răpirile, atacurile asupra oleoductelor şi alte atacuri asupra populaţiei civile” din Columbia.

Santos a explicat că există o şansă ca acest armistiţiu temporar, care va intra în vigoare începând de pe 1 octombrie, ar putea să fie extins dincolo de termenul limită negociat, care este 12 ianuarie 2018.

Reprezentanţii guvernamentali şi rebelii ELN au început din luna februarie negocierile în capitala ecuadoriană Quito.

De asemenea, aceste negocieri au început la doar câteva luni după ce executivul de la Bogota a semnat cu succes un acord de pace cu cea mai mare grupare rebelă implicată în lungul conflict armat din Columbia, fiind vorba de FARC.

ELN ar avea mai puţin de 1.500 de luptători activi, dar rebelii sunt susţinuţi de un număr mare de ”militanţi” şi simpatizanţi, potrivit unor rapoarte ale serviciilor de informaţii de la Bogota.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.