Premierul Haider al-Abadi a anunţat joi după-amiază victoria forţelor guvernamentale irakiene asupra jihadiştilor Statului Islamic din Tal Afar, care are loc la 12 zile după lansarea ofensivei de recapturare a localităţii din guvernoratul Ninive, situată la aproximativ 50 de kilometri vest de fostul bastion jihadist de la Mosul, relatează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tal Afar a fost eliberat”, a declarat al-Abadi.

De asemenea, premierul a explicat că trupele guvernamentale irakiene, sprijinite de unităţile antiterorism şi de miliţia şiită populară de mobilizare au reuşit să elimine ultimele rămăşite jihadiste din Tal Afar, un oraş care s-a aflat din 16 iunie 2014 sub controlul complet al ISIS.

Această localitate reprezenta în acelaşi timp ultimul bastion al jihadiştilor din nordul Irakului.

”Victoria a fost completată, în vreme ce întreaga provincie Ninive este acum controlată de forţele noastre eroice”, a completat liderul de la Bagdad.

De asemenea, premierul irakian a lansat o ameninţaee la adresa militanţilor radicali care au rămas în Irak.

”Oriunde sunteţi, noi vom veni pentru eliberare şi singura voastră alegere va fi să muriţi sau să vă predaţi”, a declarat al-Abadi.

Reprezentanţii coaliţiei internaţionale au precizat că este vorba de o victorie uimitoare, dar există o muncă periculoasă în continuare pentru cei care trebuie să elimine dispozitivele explozive şi minele de teren, precum şi în ceea ce priveşte identificarea luptătorilor jihadişti şi eliminarea ultimelor ascunzători ale ISIS.

În bătălia pentru eliberarea oraşului s-a folosit inclusiv artilerie franceză, în vreme ce coaliţia internaţională a livrat arme, antrenament, informaţii şi strategie militară forţelor guvernamentale de la Bagdad.

Jihadiştii ISIS controlează în continuare oraşul Hawija din provincia Kirkuk, precum şi mai multe zone vestice din provincia irakiană Anbar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.