Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat miercuri la Bucureşti, că problemele existente în prezent între România şi Ungaria pot fi rezolvate doar prin îmbunătăţirea încrederii reciproce şi prin construirea de poveşti de succes, menţionând că decizia Guvernului de la Budapesta de a interzice diplomaţilor unguri să participe la evenimentele dedicate centenarului unirii rămâne deocamdată în vigoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este clar că în relaţiile bilaterale dintre Ungaria România există probleme care în continuare aşteaptă soluţie, dar credem că aceste probleme care aşteaptă soluţionarea vor putea fi soluţionate cu şanse reale de reuşită dacă în continuare până la momentul respectiv îmbunătăţim încrederea reciprocă şi construim poveşti de succes (…) Ungaria consideră România ca un partener strategic şi din partea mea şi nu este un slogan, ci o declaraţie susţinută de cifre", a declarat Peter Szijjarto, în cadrul unei conferinţe comune cu Teodor Meleşcanu, ambii fiind prezenţi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române de la Bucureşti.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a mai spus, referitor la decizia Guvernului maghiar de a interzice diplomaţilor unguri să participe la evenimentele dedicate centenarului unirii, că aceasta a fost luată anul trecut şi va vedea a dacă va fi schimbată.

”Vă anunţăm până pe 1 decembrie”, a spus Szijjarto.

La rândul său, ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, a spus că se gândeşte la o ”acţiune comună” a României şi Ungariei, alături de alte state din regiune, în perspectiva aniversării a o sută de ani de la finalul Primului Război Mondial.

”Una din ideile pe care le-am discutat cu domnul ministru a fost aceea de a face o acţiune comună a României, Ungariei, împreună cu Slovacia, împreună poate cu Austria sau cu Germania în care să dezbatem într-un mod deschis problemele istorice care privesc acest element important, mai ales o ocazie de a privi spre viitor”, a spus Meleşcanu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.