Trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN şi transformarea în unitate militară anunţate de premierul Mihai Tudose reprezintă cea mai bună soluţie, pentru că numai aşa angajaţii, câţi au mai rămas, îşi vor primi banii, iar cercetarea s-ar putea dezvolta, armata având cele mai multe proiecte de cercetare, a declarant pentru News.ro, un fost director al Institutului, Adrian Ionel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Mihai Tudose a comentat, duminică, pe Facebook, proiectul de trecere a Institutului Cantacuzino în subordinea MApN şi transformarea în unitate militară, afirmând că astfel se poate atinge obiectivul ca instituţia să redevină "funcţională". Prim-ministrul spune că este nevoie şi de o "mână forte" şi de un plan bine pus la punct. Trecerea Institutului în subordinra MApN a fost anunţată săptămâna aceasta în şedinţa de Guvern.

“Este cea mai bună soluţie. Salarizarea personalului , care a avut mult de suferit în ultimii ani, va creşte la nivelul angajaţilor din armată. Apoi, cercetarea. Institutul Cantacuzino abia dacă mai are 82 de cercetători din cei peste 400. În schimb, sectorul cercetare al Armatei este foarte puternic, având cele mai multe proiecte”, a mai spus Adrian Ionel, în prezent director general UNIFARM.

Totodată anumite tulpini şi vurusuri vor sta sub pază, iar disciplina, va fi mai riguroasă, a continuat fostul director al Institutului Cantacuzino.

Sigur că una dintre gravele probleme cu care s-a confruntat Institutul a fost lipsa finanţării şi închiderea liniilor de fabricaţie în lipsa autorizaţiei GMP.

“Din păcate, nici Ministerul Sănătăţii şi nici cel al Educaţiei nu au avut forţa financiară să repornească Institutul. Armata primeşte 2 la sută dinn PIB şi , cu certitudine, vor fi alocate sume mai mari decât au putut aloca celelalte ministere", a mai spus Adrian Ionel.

"Institutul Cantacuzino are un rol strategic naţional şi regional în asigurarea independenţei României în domeniul producţiei de vaccinuri. Tocmai de aceea, revitalizarea şi dezvoltarea activităţii institutului este un obiectiv asumat al Guvernului. Institutul Cantacuzino trebuie să redevină funcţional, iar pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla, am decis ca acesta să fie preluat de către Ministerul Apărării Naţionale şi transformat în unitate militară cu conducere militară", a scris premierul pe Facebook.

Premierul spune că "o mână forte", alături de un proiect bine stabilit, vor îndeplini această misiune "de importanţă naţională".

"Eu personal voi urmări îndeaproape întregul proces. Institutul reprezintă un brand românesc, cu o istorie de aproape un secol şi cu multe performanţe atinse, motive pentru care trebuie să ducem mai departe această moştenire", a mai spus Tudose.

Premierul Mihai Tudose le-a cerut, miercuri, miniştrilor Sănătăţii şi Apărării Naţionale ca în maximum o lună să facă toate demersurile necesare pentru ca Institutul Cantacuzino să treacă în subordinea MApN, ministrul de resort, Adrian Ţuţuianu, afirmând că deja specialiştii direcţiei medicale din subordinea sa au făcut o evaluare prealabilă şi urmează ca în trei săptămâni să propună un act normativ prin care institutul să devină unitate militară.

 

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.