Furtuna Harvey, care a ucis cel puţin două persoane, îneca duminică sub ploi Texasul, inclusiv Houstonul, cel mai mare oraş din Texas, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile de urgenţă din capitala industriei petroliere americane au transmis duminică unul dintre mesajele cele mai clare: ”persoanele care fug din calea inundaţiilor nu trebuie să rămână în pod. Dacă ultimele etaje ale locuinţei devin periculoase... urcaţi pe acoperiş”.

”Sunaţi la 911 după ajutor şi rămâneţi pe fir până răspunde cineva”, au îndemnat ele.

”Este grav şi se va înrăutăţi”, a avertizat guvernatorul Texasului Greg Abbott la Fox News Sunday, subliniind că pagubele se vor ridica la ”miliarde de dolari”.

Avertizări cu privire la inundaţii bruşte au fost emise în regiune, iar serviciile meteorologice (NWS) şi-au înteţit avertismentele cu privire la faptul că ”ameninţatrea unor inundaţii catastrofale, fără precedent şi potenţial mortale persistă astăzi (duminică) şi săptămâna viitoare”.

În regiunea Houston/Galveston nivelul apei de ploaie a atins 60 de centimetri în ultimele 24 de ore, potrivit NWS. Filiala sa de la Houston a avertizat că ”inundaţii catastrofale se vor întrăutăţi şi ar putea fi istorice”.

Încă nu s-a terminat. Potrivit unui buletin al centrului Nţional al Uraganelor (NHC), emis la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), între 38 şi 63 de centimetri de apă de ploaie urmează să se înregistreze până joi.

Cel mai puternic uragan care s-a abătut asupra Statelor Unite din 2005 încoace, iar asupra Texasului din 1961, retrogradat între timp ca furtună tropicală, se deplasează cu doar doi kilometri pe oră şi îşi va deversa trombele de apă asupra aceloraşi regiuni.

Uraganul a atins litoralul vineri seara, ca uragan de categoria 4 - pe scală de cinci - însă rafalele sale de vânt pierd din intensitate şi mai ating doar 75 de kilometri pe oră.

STRĂZI TRANSFORMATE ÎN RÂURI

Paza de Coastă, care a salvat aproximativ 30 de persoane, a anunţat duminică faptul că a primit 300 de apeluri de salvare din regiunea Houstonului, unde a mobilizat cinci elicoptere de tip MH-65 Dolphin. Ea a cerut ca întăriri elicoptere din New Orleans şi de la Garda Naţională Aeriană.

Aeroportul Hobby, al doilea cel mai important din Houston, s-a închis - pistele se află sub apă. Cel mai important aeroport, George Bush International, a anulat mai multe zboruri.

”Cele mai multe locuri din oraş sunt inundate. Să nu vă gândiţi că este sigur să conduceţi undeva în oraş”, a avertizat pe Twitter şeful Poliţiei din Houston  Art Acevedo.

Autorităţile din acest oraş cu 2,3 milioane de locuitori i-au îndemnat pe aceştia să rămână acasă, având în vedere că străzile s-au transformat în râuri repezi.

Furtuna s-a soldat cu doi morţi şi mai mulţi răniţi, potrivit bilanţului oficial, în acest stat din sudul Statelor Unite, unde numeroase drumuri sunt total acoperite de apă, iar zone întregi sunt încă inaccesibile.

Potrivit lui Abbott este încă prea devreme să se prezinte un bilanţ.

Mii de locuitori au urmat directive de evacuare. Potrivit Crucii Roşii americane, peste 1.800 de persoane s-au refugiat sâmbătă seara în 35 de adăposturi, în Texas şi Louisiana.

Pe coastă, a venit momentul descoperirii pagubelor. Drumuri au fost acoperite de apa mării, al cărei nivel a crescut în unele locuri cu până la patru metri, acoperişuri au fost smulse, case au fost pur şi simplu rase de pe suprafaţa pământului, iar linii electrice au fost rupte.

La Port Aransas, unul dintre primele oraşe atinse de uragan, vapoare au eşuat până în mijlocul străzilor sau pe clădiri.

”Vom avea nevoie de ani ca să ne refacem după acest dezastru”, a apreciat un reprezentant al Agenţiei federale pentru situaţii de urgenţă Brock Long.

VIZITA LUI TRUMP

Preşedintele Donald Trump, care a semnat încă de vineri o declarare a unei catastrofe naturale, a confirmat duminică, pe Twitter, că va veni în Texas ”imediat ce deplasarea se va putea face fără să provoace perturbări. Prioritatea trebuie să fie viaţa şi securitatea”.

El s-a declarat totodată mulţumit de ”talentul” şi eficienţa salvatorilor.

”Am suferit deja o lovitură dură cu furtuna, însă anticipăm alta cu inundaţiile care vor veni din interiorul uscatului”, unde Harvey s-a ancorat, a declarat sâmbătă pentru CNN C.J. Wax, primarul de la Rockport.

”Va ploua în aceleaşi locuri zile întregi”, a subliniat pentru AFP Brian McNoldy, un cercetător al uraganelor la Universitatea din Miami. ”Este destul de neobişnuit” ca un uragan să stea pe loc.

Aproximativ 4.500 de deţinuţi de la centrul de detenţie al oraşului Rosharon, la sud de Houston, a fost necesar să fie evacuaţi din cauza creşterii nivelului râului vecin. Iar zeci de mii de persoane au fost private de electricitate.

De asemenea, trecerea uraganului ar putea să afecteze cursul petrolului.

Într-adevăr, pe coasta texană se află aproape o treime din capacităţile de rafinare a petrolului din Statele Unite şi de la Golful Mexic, reprezentând 20% din producţia americană.

Cel puţin 112 platforme au fost evacuate, reprezentând aproximativ un sfert din producţia zilnică de brut şi de gaze naturale, iar numeroase instalaţii de pe uscat au fost închise.

Harvey a retrezit în Statele Unite traumatismul provocat de Katrina, care a provocat în 2005 o catastrofă umanitară, a ucis 1.800 de oameni şi a distrus cartiere întregi în New Orleans şi în Louisiana vecină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.