Câteva sute de soţii ale unor militari francezi au manifestat sâmbătă, la Paris, în semn de protest faţă de ”condiţiile deplorabile de muncă” din armată, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţia a fost organizată de asociaţia ”Soţiile Furioase ale Militarilor”, care are aproximativ 5.200 de membri.

Mercedes Crépin, una dintre organizatoare, denunţă faptul că unii militari din cadrul dispozitivului antiterorist sunt cazaţi în hangare cu igrasie, pline de gândaci şi păduchi.

Organizatorii aşteptau aproximativ 500 de persoane la protest, potrivit Le Figaro.

În urma atacului terorist de la sediul revistei de satiră Charlie Hebdo, în ianuarie 2015, Guvernul francez a mobilizat peste 7.000 de militari să păzească locuri şi evenimente publice importante.

Presa franceză scria sâmbătă că un militar din cadrul Operaţiunii Santinelle s-a sinucis vineri noaptea.

Soţiile militarilor au mai multe motive de nemulţumire, inclusiv o lipsă de susţinere a familiilor militarilor care suferă de tulburare de stres posttraumatic (TSPT).

”Ne simţim complet neputincioase, nu ştim cum să facem faţă, cum să ne susţinem soţii”, a declarat Crépin, al cărei soţ are TSPT după ce a luptat în Afganistan.

”Vrem să ne exprimăm nemulţumirea, îngrijorarea şi furia”, a declarat ea pentru postul de televiziune France 3.

Crépin a ridicat de asemenea problema situaţiei văduvelor militarilor, subliniind că unele sunt obligate să părăsească locuinţele militare în termen de două-trei luni după ce-şi pierd soţii şi că primesc puţin ajutor de la armată.

Sistemul de plată al armatei este alt motiv de nemulţumire. Unele familii au aflar că au datorii, după ce au primit bani mai mulţi, printr-o eroare a programului informatic, pe care au fost puse să le restituie.

Mitingul ”Soţiilor Furioase ale Militarilor” are loc după un protest similar, la sfârşitul lui aprilie, al asociaţiei ”Soţiilor Furioase ale Poliţiştilor”.

Soţii şi parteneri ai ofiţerilor de poliţie au protestat în stradă, la Paris, în urma uciderii unui ofiţer pe Champs Elysees.

Acţiunea lor, care a condamnat violenţele asupra poliţiştilor, a avut loc la două zile după asasinarea lui  Xavier Jugelé.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.