Regizorul de teatru şi film Kirill Serebrennikov a fost plasat în arest la domiciliu până pe 19 octombrie, când va începe procesul în care este acuzat de fraudă, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serebrennikov, premiat în 2016 la Cannes pentru filmul ”(M)ucenicul/ The Student”, a fost arestat în Rusia şi este suspectat că a deturnat cel puţin 68 de milioane de ruble (1,15 milioane de dolari) din fonduri de stat în realizarea unui proiect.

Susţinătorii lui care s-au adunat miercuri în faţa curţii de justiţie din Moscova, unde era audiat regizorul, sunt de părere că această acţiune a autorităţilor este una îndreptată împotriva artelor înainte de alegerile prezidenţiale care vor avea loc în martie anul viitor.

Ministrul rus al Culturii Vladimir Medinski a declarat pentru agenţia de presă RIA: ”Sunt sigur că aceasta nu este o înscenare”.

În luna iulie, Teatrul Bolşoi a anunţat amânarea premierei mondiale a spectacolului ”Nureev”, un balet despre faimosul dansator rus pus în scenă de Serebrennikov.

Instituţia a spus că producţia nu era gata, însă agenţia TASS a citat surse apropiate ministerului Culturii şi a titrat că premiera spectacolului a fost amânată din cauza temerilor că încalcă o lege care prevede interzicerea promovării homosexualităţii infantilă.

”Ceea ce fac autorităţile cu el este o ruşine. Un mare regizor al timpurilor moderne este tratat precum un terorist”, a spus Pavel Klapevic, producător de teatru.

 

 

 

Miercuri, în sala de judecată, regizorul a spus: ”Vreau să fiu eliberat, pentru că nu sunt vinovat. Toate acuzaţiile care mi-au fost aduse sunt absurde. Am muncit onest. Trebuie să termin un film şi să montez spectacole”.

Serebrennikov, în vârstă de 47 de ani, lucra la un film despre un star rock din perioada Uniunii Sovietice, când a fost reţinut.

Cât priveşte arestul la domiciliu, el va putea să comunice cu rudele apropiate şi cu avocaţii săi şi nu va putea merge la locul de muncă fără permisiunea procurorilor.

Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe francez, ţară în care producţiile lui Serebrennikov au fost prezentate în mai multe rânduri, a declarat că Parisul este îngrijorat legat de situaţia în care se află regizorul şi speră ca acest caz va fi instrumentat în acord cu legea.

Echipa de avocaţi a lui Serebrennikov a anunţat că va face apel.

Kirill Serebrennikov, născut pe 7 septembrie 1969, este scenarist, regizor de teatru şi film. Premiat la festivaluri precum Karlovy Vary, în 2005, pentru ”Ragin”, Locarno, în 2008, unde filmul său ”Yuri s Day/ Yurev den” a primit trei trofee, şi Cannes, în 2016, pentru ”(M)ucenicul/ (M)uchenik”, nominalizat la Tribeca, Veneţia şi Talin, între altele, Serebrennikov este unul dintre cei mai prolifici artişti ruşi ai momentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.