Elevii de la Şcoala 141 din Sectorul 5 al Capitalei, care va fi demolată după ce, în luna mai, tavanul s-a prăbuşit, vor învăţa la Şcoala 127, până în 2019, când va fi gata noua unitate, anunţă ministrul Educaţiei, Liviu Pop. Primarul Sectorului 5 spune că va pune la dispoziţia elevilor două autocare şi un microbuz, pentru a fi transportaţi la Şcoala 127.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, şi ministrul Educaţiei, Liviu Pop, au susţinut, miercuri, o conferinţă de presă privind situaţia de la Şcoala 141, unde, în luna mai, tavanul din hol s-a prăbuşit, luându-se decizia ca unitatea să fie demolată. 
 
"Îmi pare bine că toţi colegii mei din Consiliul Local au înţeles necesitatea demolării şi au votat în unanimitate. Este un lucru foarte bun. Este o decizie pe care am luat-o cu greu, să ştiţi că la un moment dat am riscat un pic pentru că am fost criticaţi că nu facem îmbunătăţiri la şcoală: cum vor începe copiii şcoala? Dar noi ştiam deja că este o posibilitate foarte mare să trebuiască demolată. Structura de rezistenţă este grav afectată şi nu avem nicio posibilitate să putem să o punem la un grad de siguranţă care să ne permită să aducem copiii în procesul de învăţământ în interiorul clădirii şi atunci am luat această decizie", a declarat primarul Daniel Florea.
 
Tot miercuri, Primăria Sectorului 5 a emis certificatul de urbanism pentru demolarea şcolii.
 
"Probabil că în jur de 10-15 noiembrie vom fi terminat cu procedurile şi vom putea să începem demolarea. Sper ca în primăvară cel mai târziu, într-un interval de maxim un an şi jumătate să reconstruim o şcoală modernă la standardele actuale", a mai spus Florea, precizând că sala de sport care este în mijlocul curţii ar putea fi mutată, demolată parţial, folosită în noua structură sau demolată total.
 
Potrivit estimărilor, demolarea şi materialele de construcţie ar costa aproape 300.000 de euro fără TVA.
 
Pentru trasportul elevilor la Şcolala 127,  Primăria Sectorului 5 va pune la dispoziţie două autocare şi un microbuz.
 
Totodată, primarul va solicita RATB să suplimenteze numărul autobuzelor care circulă în zona Şcolii 141.
 
"Nu mai avem o situaţie precum cea de la Şcoala 141.  În acest moment în baza documentaţiilor realizate de experţi garantez pentru siguranţa copiilor din Sectorul 5. Sper ca în 2019 să fie finalizată noua şcoală. Dacă reuşesc să încep construcţia în martie 2018, la 1 septembrie 2019 ea ar trebui să fie gata. Astea sunt lucrurile pe care mi le-au propus şi mie experţii", a mai spus Florea.
 
La rândul său, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a spus că în acest mod s-a găsit o soluţie pentru elevii de la Şcoala 141.
 
"Au găsit soluţia pentru a încadra toţi elevii Şcolii 141 începând cu 11 septembrie, prima zi de şcoală, în această şcoală în care ne aflăm acum astăzi aici (n.r. - Şcoala 127). Este foarte important să fie asiguraţi şi elevii, şi părinţii, şi profesorii că începutul de an şcolar se desfăşoară în condiţii normale. Disconfortul creat prin mutarea copiilor este inevitabil, dar acest tip de şantier îl avem în aproape fiecare judeţ al ţării", a spus Pop.
 
Totodată, ministrul a afirmat că pentru unităţile construite după anul 2006, adică 14.930, nu este nevoie de autorizaţie de la ISU. 
 
"Din păcate, am plecat de la minister şi unii funcţionari l-au dezinformat pe ministrul Pavel Năstase, funcţionari care de la 1 septembrie nu vor mai fi în Ministerul Educaţiei, o să îi detaşăm în altă parte. Se putea în martie să ia o decizie prin care copiii să nu fie afectaţi. Vor fi detaşaţi sau li se va accepta detaşarea anumitor angajaţi ai MEN care au dezinformat cabinetul ministrului după ce am plecat eu din funcţia de secretar de stat", a mai spus Pop. 
 
Tavanul din rigips de la ultimul etaj al Şcolii 141 "Ion I. C. Brătianu" din Sectorul 5 s-a prăbuşit în luna mai. Copiii nu erau atunci la cursuri, pentru că era "Săptămâna altfel", aşa că nimeni nu a fost rănit. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.