Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a anunţat vineri noaptea pe omologul său de la Beijing, Xi Jinping, că se pregăteşte să lanseze săptămâna viitoare o investigaţie cu privire la practicile comerciale ale Chinei, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul republican i-a spus lui Xi Jinping că intenţionează să ceară reprezentantului Statelor Unite pentru Comerţ, Robert Lighthizer, să înceapă o investigaţie cu privire la posibile încălcări ale drepturilor intelectuale americane în China.

O asemenea investigaţie ar putea să fie utilizată de preşedintele Trump drept argument pentru a impune noi taxe vamale pentru produsele importate din China, ceea ce ar însemna o escaladare importantă a încercărilor de remodelare a relaţiilor comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii din Beijing şi Washington.

Donald Trump l-a informat pe omologul său chinez despre planurile de a lansa o investigaţie cu privire la practicile comerciale ale Beijingului, în contextul în care a condamnat aspru lipsa de acţiune a Chinei în rezolvarea tensiunilor din peninsula Coreeană.

În acest sens, liderul american vrea să forţeze China să reducă ameninţarea reprezentată de regimul de la Phenian, deşi el a dus la o exarcebare a tensiunilor prin adoptarea unei retorici similare cu cea a dictatorului Kim Jong-un.

Trump plănuia să lanseze investigaţia comercială în urmă cu mai bine de o săptămână, dar a întârziat această acţiune în favoarea obţinerii sprijinului Chinei pentru adoptarea unui nou pachet de sancţiuni internaţionale împotriva regimului de la Phenian.

Această investigaţie ar putea să răcească şi mai mult relaţiile dintre China şi Statele Unite, în timp ce cele două ţări se confruntă cu o situaţie imprevizibilă în Coreea de Nord.

Regimul nord-coreean a ameninţat la începutul săptămânii că va lansa o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune spre insula americană Guam din Oceanul Pacific.

”Guvernul Statelor Unite poate colabora şi colaborează cu alte ţări pentru a se adresa unor îngrijorări serioase precum Coreea de Nord, în timp ce urmăreşte să se adreseze unor îngrijorări economice, precum furtul proprietăţii intelectuale americane”, a declarat un oficial din Consiliul Naţional de Securitate a SUA. 

Atunci când au apărut primele informaţii despre pregătirea unei investigaţii comerciale, ministrul chinez al Comerţului a insistat că problemele vor fi rezolvate prin dialog şi consultări, sublinind importanţa relaţiilor comerciale dintre Beijing şi Washington.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.