Ministrul Apărării de la Caracas, Vladimir Padrino, a condamnat vineri noaptea o ”acţiune nebunească” din partea preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, care a susţinut că nu exclude o ”opţiune militară” pentru a rezolva criza politică şi alimentară din Venezuela, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca Ministru al Apărării şi ca cetăţean, spun că aceasta este o acţiune nebunească, este un act de extremism suprem. Există o elită extremistă în Guvernul SUA şi chiar nu ştiu ce se întâmplă sau ce se va întâmpla în lume. Dacă umanitatea se va sfârşi sau poate se va sfârşi Pământul”, a declarat ministrul Padrino într-o intervenţie pentru televiziunea de stat VTV.

Reacţii au venit şi de la preşedinta controversatei Adunări Constituante, care şi-a exprimat furia printr-o serie de mesaje postate la ore târzii pe Twitter.

Delcy Rodriquez a catalogat declaraţiile preşedintelui american drept laşe, impertinente şi ameninţări josnice, de asemenea, aceasta a susţinut că insultele şi agresiunile la adresa preşedintelui Niolas Maduro ar urma să fie respinse de poporul antiimperialist din Venezuela.

Aceste reacţii au venit după ce preşedintele Donald Trump a declarat că nu exclude o intervenţie militară americană pentru a pune capăt crizei politice de la Caracas.

”Avem multe opţiuni pentru Venezuela. Şi apropo, nu voi exclude opţiunea militară. E sunt vecinii noştri. Ştiţi că noi suntem în întreaga lume şi avem trupe în întreaga lume, în locuri care sunte foarte, foarte îndepărtate. Venezuela nu este foarte departe şi oamenii suferă, mor. Avem multe opţiuni pentru Venezuela, inclusiv o posibilă opţiune militară dacă aceasta este necesară”, a declarat Trump după o întâlire cu Rex Tillerson şi ambasadoarea americană de la ONU, Nikki Haley.

Însă, un purtător de cuvânt de la Pentagon a declarat vineri noaptea că departamentu Apărării nu a primit niciun ordin pentru o mişcare militară legată de Venezuela.

Administraţia Trump a implementat noi sancţiuni asupra Venezueleie după controversatul scrutin din 30 iulie, care i-a permis lui Maduro să înlocuiască un legislativ controlat de opoziţie cu Adunarea Constituantă.

Însă, protestele continuă să zguduie pentru a patra lună consecutivă străzile din Caracas şi din alte mari oraşe ale Venezuelei.

Peste 120 de persoane şi-au pierdut viaţa până în acest moment în incidentele legate de protestele anti-guvernamentale şi anti-Maduro.

Anterior, Naţiunile Unite au anunţat că forţele de securitate venezuelene sunt vinovate de utilizarea unei forţe excesive şi de arestarea arbitrară a până la 5.000 de protestatari din Venezuela.

În timp ce preşedintele american a ridicat posibilitatea unei intervenţii militare, consilierii săi pentru securitate naţională au încercat să minimalizeze această ameninţare lansată de liderul de la Washington.

”Nu. Nu cred. Este nevoie ca fiecare să aibă o voce cu privire la dreptul de a proteja drepturile şi siguranţa poporului venezuelean”, a declarat consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, H.R. McMaster.

Acesta a susţinut că o intervenţie militară din exterior nu este în niciun caz o posibilitate pentru Venezuela.

Reprezentanţii Casei Albe au anunţat că Maduro a solicitat să aibă o discuţie telefonică cu Donald Trump, după ameninţările lansate de acesta la adresa Venezuelei.

”Preşedintele Trump va discuta bucuros cu liderul Venezuelei atunci când democraţia este reinstaurată”, se arată într-un răspuns al Casei Albe.

Venezuela este zguduită şi de o gravă criză economică şi alimentară, care a forţat sute de mii de oameni să părăsească ţara latino-americană în căutare de acces mai uşor la hrană şi medicamente, mulţi s-au îndreptat spre Columbia şi Brazilia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.