O adevărată ”victorie” s-a înregistrat prin respectarea unui armistiţiu de 41 de ore în oraşul american Baltimore, unde numărul omuciderilor în anumite luni este mai mare ca numărul zilelor lunii respective şi unde bilanţul victimelor violenţelor ar putea ajunge la 400 în 2017, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erricka Bridgeford arată spre intersecţia din Baltimore în care vărul ei a fost ucis prin împuşcare în 2015. Ea a îndemnat la respectarea unui armistiţiu de... 41 de ore în acest oraş devastat de ganguri.

Cuvântul de ordine, pe afişe lipite în oraşul portuar din estul Statelor Unite, a fost simplu: "Nobody kill anybody for 72 hours" (Nimeni nu omoară pe nimeni (timp de) 72 de ore) în weekendul care a trecut, adică de vineri şi până duminică.

Însă, încă de sâmbătă, un bărbat în vârstă de 24 de ani a fost atins mortal de un foc de armă, urmat la câteva ore de altul. Însă cele două morţi nu şterg ”succesul” obţinut, dau asigurări organizatorii.

”Patruzeci şi una de ore de pace într-un oraş care pierde oameni la fiecare 19 ore este (un succes) enorm!”, îşi exprimă satisfacţia Bridgeford, care a crescut pe străzile care au devenit cele mai periculoase din ţară.

În unele luni, numărul omorurilor în Baltimore îl depăşeşte pe cel al zilelor din luna respectivă, iar victimele sunt mai ales persoane de culoare ucise de semeni de-ai lor.

Astfel, un tânăr afroamerican de la Baltimore riscă să moară tot cât un militar american în Irak, o ţară aflată în plină insurecţie sunnită. Oraşul american ar putea să ajungă la 400 de morţi la sfârşitul lui 2017 - un record raportat la cei 600.000 de locuitori.

La vârsta de 12 ani, Erricka Bridgeford a văzut murind un băiat din cartier, atins de un foc de armă. Apoi, la liceu, ea şi-a pierdut ”cel puţin doi-trei prieteni”.

Doi dintre cei trei fraţi ai ei au fost răniţi de gloanţe. Primul a supravieţuit în mod miraculos în 2001, celălalt a murit în 2007. Armele de foc le-au luat viaţa fiului ei vitreg şi unui număr de doi veri de-ai ei.

ÎMNORMÂNTĂRI ÎN SERIE

”Mă duc la aproximativ trei sau patru înmormântări pe an”, spune această femeie de culaore, în vârstă de 44 de ani.

Ea este convinsă că weekendul de armistiţiu - pe care l-a pregătit luni de zile - a permis salvarea a cel puţin două vieţi.

Însă, mai important, oraşul a conştientizat, consideră ea, acest lucru. ”Am creat un fel de nouă energie”, consideră ea.

O energie va fi necesară în vederea eradicării din rădăcini a violenţei, a sărăciei extreme, a dependenţei de droguri şi de medicamente opiacee, a răspândirii armelor de foc, rivalităţii între ganguri, înlănţuirii represaliilor.

În anumite cartiere aflate în derivă, în estul oraşului, se cumpără case cu 7.000 de dolari, iar cei care muncesc obţin cu greu 15.000 de dolari pe an, spune Gardnel Carter, directorul unei filiale locale a Safe Streets, un program de luptă împotriva violenţei.

Tinerii care vor să evadeze din această atmosferă, explică el, recurg ca debuşee la aparate electronice şi droguri.

Heroina a lăsat locul medicamentelor analgezice de sinteză, vândute în mod normal pe bază de reţetă.

”Există oameni tot mai tineri dependenţi. Ei rătăcesc ca nişte zombi, pe lângă problemele mentale deja existente”, spune Carter, care a fost încarcerat 20 de ani pentru crimă.

SFIDAREA POLIŢIEI

Jamal, în vârstă de 28 de ani, care poartă barbă şi ochelari, stă pe o stradă pe care magazinele sunt în mare parte administrate de hispanici şi asiatici.

Traficul de droguri este omniprezent, avertizează el.

”Văd cocoaşa pe care i-o face arma (sub haine) acestui bărbat, dar nu voi suna la poliţie, pentru că asta mi-ar pune viaţa în pericol”, mărturiseşte el. ”Aşa am supravieţuit atât de mult timp”.

Încrederea dintre poliţie şi locuitorii cartierelor sărace din baltimore a fost pătatî pe termen lung de cazul Freddie Gray.

Pe 12 aprilie 2015, acest afroamerican a fost rănit mortal la coloana cervicală, la vârsta de 25 de ani, în timp ce era transportat într-un firgon de poliţie. Oraşul a fost zguduit de revolte.

Mai recent, poliţişti au fost acuzaţi că au fabricat probe false, ”plantând” droguri acasă la un suspect.

O polemică a izbucnit în timp ce poliţia se gândeşte la strategii în vederea controlării crimelor. O pistă ar fi să pedepasească cu un an de detenţie orice deţinere ileaglă de arme de foc.

Baltimore vrea să se doteze, de asemenea, cu senzori acustici care să localizeze în timp real focurile de armă.

PROTECŢIE MAI BUNĂ LA ÎNCHISOARE

În mod paradoxal, autorităţile se întreabă dacă o modalitate de evitare a morţii brutale a viitoarelor victime ar fi să le ţină pe acestea din urmă în spatele gratiilor.

”Uneori trebuie să-i protejezi pe oameni de ei înşili. Când mor pe stradă, multe persoane ar fi putut să se afle la închisoare, dacă ar fi primit o pedeapsă mai dură”, declară pentru AFP T.J. Smith, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Baltimore.

Peste 85% dintre victime au cazier judiciar, precizează el.

În opinia sa, armistiţiul ”nu a fost absolut deloc un eşec”, din cauză că iniţiativa a fost pusă în mod pozitiv în lumina reflectoarelor.

Smith a devenit faţa care anunţă fiecare nou foc de armă, victimele şi autorii lui, atunci când sunt arestaţi. El nu-l va uita nicodată pe al 173-lea mort din 2017 - propriul lui frate, ucis prin împuşcare.

”Să te afli de partea victimei, bineînţeles că e altfel”, mărturiseşte el. ”Doare altfel decât atunci când vorbeşti de la pupitru despre un străin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.