Ex-premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a depus o cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), reclamând condamnarea sa ”ilegală” de către magistraţii de la Chişinău. În noiembrie 2016, magistraţii moldoveni l-au condamnat pe Filat la nouă ani de închisoare într-un dosar complex de corupţie, care are legătură cu dispariţia miliardarului de dolari din băncile Republicii Moldova, transmite Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vlad Filat reclamă încălcarea mai multor drepturi garantate de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului în timpul judecării dosarului său în Republica Moldova.

De asemenea, fostul premier moldovean se plânge că ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului său de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern şi a articolului 13 din Convenţie.

Acesta a cerut constatarea încălcării articolului 6, care prevede dreptul la un proces echitabil, prin respingerea majorităţii cererilor de audiere a unor martori şi de efectuare a unei expertize de specialitate de către justiţia de la Chişinău.

Filat a reclamat inclusiv încălcarea principiului publicităţii şedinţelor de judecată din ţările semnatare CEDO.

”Am fost victima unui proces desfăşurat în condiţii obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media. Nu a fost prezentat niciun element din ca să rezulte că judecata mea în condiţii de publicitate ar afecta interesul justiţiei”, se menţionează în cererea depusă la CEDO.

Vlad Filat se plânge că magistraţii care l-au judecat nu au prezentat garanţii de imparţialitate, iar dreptul său la respectarea vieţii private şi de familie a fost încălcat prin divulgarea intenţionată în presă a unor acte din dosar. De asemenea, acesta se plânge că opiniei publice i s-a indus ideea vinovăţiei sale, pentru că a apărut încătuşat şi înconjurat excesiv de mascaţi în timpul procesului de la Chişinău.

Avocatul Igor Popa şi-a exprimat siguranţa că magistraţii CEDO vor obliga instanţa naţională să revizuiască dosarul lui Vlad Filat.

Fostul premier moldovean a fost arestat în urma unui autodenunţ al controversatului primar din Orhei, Ilan Şor. Acesta din urmă a dezvăluit procurorilor că i-a oferit bani, bunuri şi servicii în valoare de 250 de milioane de dolari lui Vlad Filat în schimbul unor favoruri din partea Guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.