Mii de români se expun riscurilor, consumând apă infestată de la robinet. Direcţia Sanitar Veterinară a avertizat în repetate rânduri locuitorii din Berceni şi alte localităţi învecinate să nu folosească apa la băut sau gătit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Direcţia de Sănătate Publică Ilfov a anunţat că apa din mai multe comune din judeţ este infestată cu substanţe precum mangan, amoniu sau nitraţi.

La Berceni amoniul determinat a fost de 3,365 pe litru faţă de normalul de 0,5 mg, mangan tot la Berceni 55g/l faţă de maxima 50g/l, la Dărăşti mangan 56,37 faţă de max 50/l, la 1 Decembrie amoniu 12,32 faţă de 0,5, Ghermăneşti nitraţii 76,4 faţă de 50 mg/litru", a afirmat Dănuţ Crăciun, director executiv DSP Ilfov.

Numeroase alerte au fost lansate de la începutul anului de către Direcţia de Sănătate Publică Ilfov cu privire la apa de la robinet. „Este un atentat la sănătatea publică”, atrag atenţia specialiştii care spun că apa infectată nu trebuie folosită nici pentru gătit. Analizele efectuate de autorităţile sanitare din Ilfov arată că în comuna Berceni apa care curge la robinet este otrăvitoare. În apa de la robinet s-au gasit cantităţi care depăşeau limitele admise de amoniu, nitraţi, mangan sau aluminiu.

Cele mai recente bulentine de analiză a apei prelevate de operatorul SC Euro Apavol SA din sistemul centralizat de alimentare cu apa a locuitorilor din comuna Berceni evidenţiază neconformităţi după cum urmează: număr colonii la 36 de grade Celsius (la cişmea str. Domniţa Bălaşa, str. Înfăţişării, sursa F1 ieşire bazin); amoniu; nitriţi, mangan. Prin urmare, calitatea apei furnizate în această localitate nu este corespunzătoare, nefiind potabilă şi nu poate fi folosită de populaţie pentru băut, prepararea hranei şi alte scopuri casnice”, se arată în sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Ilfov.   

Localitatea Berceni se afla în imediata apropiere a gropii de gunoi Glina, unde în urmă cu ceva timp au fost depozitate cantităţi importante de deşeuri toxice periculoase cu conţinut de cianuri provenite de la secţia de galvanizare a fostei platforme ARO Câmpulung, deşeuri care „prezintă sau pot prezenta riscuri imediate sau întârziate pentru unul sau mai multe sectoare ale mediului înconjurător şi care nu puteau fi depozitate în ţara noastră”, aşa cum susţin procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a firmei care a depozitat aceste deşeuri la groapa de gunoi Glina.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii şocante despre activităţile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanţe extrem de periculoase.

 ”Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, se arată în raportul procurorilor de la Parchetul General.

Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experţi din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiştilor de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi S.C. W.R. S.R.L., deşeurile analizate fizico-chimic sunt deşeuri de tip nămol sau şlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafeţelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul şi conţinutul de substanţă uscată, prezenţa şi concentraţiile azotului amoniacal, sulfaţilor, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice şi ale produselor petroliere totale”, se arată în comunicatul procurorilor.

Deşeurie ecotoxice periculoase au fost amestecate cu mii de tone de deşeuri menajere provenite de la populaţie, contaminând tot corpul de deşeuri de la groapa de gunoi Glina, apele de suprafaţă şi pânza freatică, prezentând riscuri imediate sau întârziate pentru sănătatea populaţiei, aşa cum spun procurorii în rechizitoriu.

Groapa de gunoi Glina este autorizată să primească doar deşeuri menajere şi provenite din construcţii  şi nu avea dreptul să primească aceste deşeuri cu conţinut de cianuri deoarece nu deţine instalaţiile necesare pentru tratarea deşeurilor periculoase.

Deoarece dşeurile toxice au fost amestecate cu deşeurile menajere, contaminand toată masa de deşeuri iar sistemele de construcţie sunt prevazute pentru un depozit de deşeuri menajere se pare ca acestea au fost penetrate de substanţele toxice care au ajuns în pânza freatica, până în Berceni şi în zonele de unde acest cartier se alimentează cu apă.

Localitatea Berceni se alatură cetăţenilor afectaţi din comuna Glina care sunt în prima linie de luptă împotriva deşeurilor toxice depozitate la groapa de gunoi Glina.

Cetăţenii afectaţi din comuna Glina şi din împrejurimi somează în mod public autorităţile competente să pună la dispoziţia publicului rapoartele de control şi situaţia exactă aferentă depozitării de deşeuri toxice şi cianuri care a avut loc în urmă cu ceva timp la groapa de gunoi Glina. Acestea sunt informaţii absolut necesare pentru populaţie iar comportamentul autorităţilor trebuie să fie etic şi conform obligaţiilor legale care le revin.

Poluarea cu substanţe toxice a gropii de deşeuri Glina şi răspândirea acestora în zonele limitrofe şi în Berceni trebuie să fie bine cunoscută de cetăţeni pentru a nu-i pune pe aceştia într-un pericol şi mai mare faţă de expunerea actuală şi să îi împiedice pe cei afectaţi direct să ia măsuri de prevenţie.

Cetăţenii speriaţi şi afectaţi solicită urgent să se publice prin mijloacele de comunicare în masă adecvate procesul verbal întocmit la groapa de gunoi Glina odată cu depozitarea deşeurilor toxice şi amestecate ulterior cu deşeuri menajere de către societatea Global Eco Center S.r.l. în înţelegere cu Ecorec S.A. şi administratorii acesteia.

De asemenea se solicită Administraţiei Naţionale Apele Române luarea de măsuri urgente pentru protecţia apelor subterane, evitarea răspândirii substanţelor toxice şi în alte zone ale Bucureştiului, cât şi suspendarea Autorizaţiei de Gospodărire a Apelor deţinută de Ecorec în vederea limitării poluării în viitorul apropiat.

Alături de cetăţenii care au solicitat până în prezent către Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov suspendarea procedurii de atribuire a unei noi Autorizaţii Integrate de Mediu gropii de gunoi de la Glina şi stoparea poluării iar nu continuarea acesteia, se alătură şi cetăţenii afectaţi din Berceni care au apa otrăvită la robinete şi sunt expuşi pericolelor asemenea cetăţenilor din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni.

Despre Asociaţia Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă

A.E.D.E are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniţi de la groapa de gunoi Glina şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora, fiind sprijinită în prezentul demers de Comisia Europeană şi de Preşedintele acesteia, dl. Jean-Claude Juncker, prin reprezentantul său, dl. Georges Kremlis.

Experienţa consolidată a membrilor Asociaţiei A.E.D.E  în cadrul altor asociaţii au dus la obţinerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecţia mediului.

A obţinut un prim succes privind identificarea funcţionării fără Autorizaţie de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina şi a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.